Home»Muzika»BILA JE TO REVOLUCIJA NA REJV SCENI… Evo kako je nastao legendarni hit “Firestarter” grupe The Prodigy

BILA JE TO REVOLUCIJA NA REJV SCENI… Evo kako je nastao legendarni hit “Firestarter” grupe The Prodigy

4
Shares
Pinterest Google+
The Prodigy/Photo: facebook@theprodigyofficial
The Prodigy/Photo: [email protected]

Kit Flint, pionir elektronske i dens muzike te pevač grupe Prodigy umro je u 49. godini, a njegovo je telo pronađeno u njegovom stanu u Eseksu.

Bend je ubrzo prokomentarisao vest rekavši “u dubokom šoku i tuzi možemo potvrditi smrt našega brata i najboljeg prijatelja Kita Flinta. Pravi pionir, inovator i legenda. Nedostajaće nam zauvek”.

Svi su ga povezivali i sa ludim frizurama, dvostrukom “mohawk” fluorescentne boje, tetovažama i fantastičnom harizmom na pozornici. Flint i njegov prijatelji, producenti Lijam Haulet i Liroj Tornhil osnovali su bend 1990. godine.

Zajedno su “underground” rejv muziku, piše Independent, pretvorili u globalno popularni žanr bez da su omekšali zvuk. Haulet je često u intervjuima spominjao kako se bend morao boriti za poštovanje, a danas je gotovo kultnog statusa. Postali su, odavno, jedan od najvećih i najuticajnijih elektro bendova svih vremena.

Njihova verovatno najpoznatija pesma je “Firestarter” sa trećeg albuma “The Fat of the Land”. Odmah je bila kontroverzna zbog nasilnih stihova i jezivog i psihodeličnog spota snimljenog na napuštenoj stanici podzemne Aldwych Tube u Londonu.

Flint i Haulet su nedavno razgovarali u jednom intervjuu o toj pesmi i otkrili kako su “imali misiju” da se odmaknu od rejv scene i naprave nešto novo.

– Započinjao sam novi album kada sam pisao “Firestarter” i to je bila prva stvar s albuma koju su ljudi čuli i onda je sve eksplodiralo, s tom pesmom. Zezali smo se, semplirali, uništili desetine gitara i smišljali novi zvuk – složili su se umetnici.

Haulet je bio fan The Breeders i “SOS”, pa je zvuk drona ono što je pesmi dalo “zli” zvuk. Flint se onda predomislio i odlučio kako mu je pesma ipak odlična, pa je s “guštom” snimio prvi vokal za pesmu.

To im je ujedno bila i prva pesma koja je zauzela prvo mesto na britanskim listama – bila je hrabra i neverovatan miks rejva i rocka koji nikada do tada nije objavljen.

Previous post

HBO objavio prvi zvanični trejler finalne sezone "Game Of Thrones"

Next post

Deseti put u Beogradu... Banjalučki Sopot 8. marta u Elektropioniru

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *