JEDNOM STE BILI DIVLJI… Mjuzikl “Ko se boji Isadore Dankan?” 9. marta u novosadskom SNP

0
44
Ko se boji Isadore Dankan/Photo: Promo
Ko se boji Isadore Dankan/Photo: Promo

Najnoviji mjuzikl Viva Dance Akademije pod nazivom ‘’Ko se boji Isadore Dankan” biće izveden u subotu 9. marta od 19 časova u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, na sceni Jovan Đorđević.

Predstava za decu i odrasle, mjuzikl ‘’Ko se boji Isadore Dankan” predstavlja tragičnu i bolnu priču o životu balerine Isadore Dankan, ali paralelno kroz spoj lepote, tuge, radosti i bola u stvari slavi život, ljubav i umetnost.

Tema mjuzikla staje u Isadorinu rečenicu koja i dan danas, puno godina nakon njene smrti, odzvanja savremenošću i poziva nas na razmišljenje: ’’You were once wild here, don’t let them tame you’’ (Jednom ste bili divlji i slobodni, ne dozvolite da vas ukrote).

Ko se boji Isadore Dankan/Photo: Promo
Ko se boji Isadore Dankan/Photo: Promo

Upravo tu Isadorinu poruku o slobodi, koreograf i trener Gordana Oreščanin je zajedno sa svojim saradnicima prenela na mlade balerine iz Viva Dance Akademije i ostale učesnike mjuzikla koji će publici, na Isadorin način – kroz ples, pokazati kako tuga i bol mogu da se pretvore u lepotu kroz umetnost.

Mjuzikl ‘’Ko se boji Isadore Dankan” režirala je Gea Gojak, a glavna ulogu igra balerina Una Duraković. Koreografiju potpisuju Gordana Oreščanin i Aleksandar Boškov uz gostujuće koreografe: Dijanu Kozarski, Mitju Popovski i Anu Vesel Križaj.

Isadora Dankan, velika umetnica koju danas smatraju “majkom modernog plesa”, bila je Amerikanka irskog porekla, balerina koja se zalagala za ženska prava, slobodu i ravnopravnost. Njen život bio je tragičan, ispunjen tugom i gubicima, a ples je bio jedino sigurno mesto na kom je ona bila svoja, slobodna i radosna. Nije odstupala od ideja da umetnost mora biti živa i slobodna čak i kada su njeni savremenici pokazivali prezir prema njenom plesu i načinu života. Na scenu je izlazila bosa, u prozirnim kostimima i svojim performansima pomerala dotadašnje granice u baletu, tvrdeći da ples ne sme da ima granice forme, već da dozvoli umetniku da se izrazi.

Isadora Dankan, arhiva
Isadora Dankan, arhiva

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime