Home»Muzika»CRNI DAN ZA BUBNJARE… Preminuo Dag Sandom, član originalne postave benda The Who

CRNI DAN ZA BUBNJARE… Preminuo Dag Sandom, član originalne postave benda The Who

4
Shares
Pinterest Google+
The Detours/ Photo: thewho.com
The Detours/ Photo: thewho.com

Posle vesti o smrti Endija Andersona, bivšeg bubnjara The Cure, stiže još jedna – Dag Sandom , originalni bubnjar benda The Who preminuo je u 89. godini.

– Zidar po zanimanju, Dag je bio odličan bubnjar, ali je naša prva izdavačka kuća smatrala da je prestar za nas – rekao je Piz Tauzend u svom postu na zvaničnom sajtu benda i dodao: – Ali, njegove godina i njegova mudrost učinili su ga veoma važnim za mene.

Sandom se pridružio Pitu i ekipi 1962. godine, kada je bend još uvek bio poznat kao Detours, i ostao je to i tokom pauze do osnivanja The Who. Njegova žena Lili, očigledno nije bila previše srećna zbog vremena koje je proveo čekajući na novi početak karijere, pa je Sandom stigao na audiciju za potpisivanje ugovora sa izdavačem u aprilu 1964. godine, u užasnom raspoloženju. Tauzend ga je zbog toga iskritikovao i Sandom je odustao.

Zamenio ga je Kit Mun, a grupa je krenula na put ka zvezdama. Dag je tim povodom za Express u 2014. izjavio da je “napuštanje The Who najveća greška u njegovomživotu”.

Tautend je kasnije takođe ispričao šta se zaista dogodilo.

– Ako ste pročitali moju knjigu “Who I Am”, znaćete koliko je Dag bio dobar prema meni, i kako sam nespretno postupio prilikom  njegovog napuštanja benda – objavio je gitarista na zvaničnoj stranici benda. – Nikad se nije posmevao mojim aspiracijama kao što su to radili neki od mojih vršnjaka. On me je hrabrio – kao i moj najbolji prijatelj u to vreme, Ričard Barns. Oprostio mi je, pa iako ga nisam dugo vidro, ostali smo prijatelji.

Kasnije u životu, Sandom je bio na ivici da proda svoje bubnjeve kako bi spojio kraj s krajem kada je dobio ugovor da napiše autobiografiju. “The Who Before the Who” je objavljena 2014. godine.

– To bi bio najtužniji dogovor u mom životu – rekao je Sandom za Express. – Držim tu opremu za bubnjeve ispod svog kreveta i poljubim je svake noći pre nego što odem na spavanje. Na kraju krajeva, na pozornici su bili kada smo bili predgrupa imenaima kao što su Rolling Stones, The Searchers, Wayne Fontana and the Mindbenders, Eric Clapton’s Yardbirds…

A zapravo je sve počelo slučajno, kasnije je priznao Sandom. Dobio je posao u bendu samo zato što ga je Rodžer Daltri zamolio da sedne za bubnjeve dok je raniji bubnjar Detoursa bio na odmoru. Dakle, Sandom nije imao nikakvih zamerki.

– Glavna stvar koju želim da svi znaju – rekao je 2012. godine – Još uvek mislim da je The Who je najbolji jebeni rock’n’roll bend na svetu.

HL/Izvor: ultimateclassicrock.com

Previous post

Kad sunce zađe... Row Hide u subotu sviraće dobar bluz na Adi Ciganliji

Next post

Tradicija se nastavlja... 27. put slavimo Dan Svetog Patrika sa Keltima u DOB-u

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *