Šta se dobije kada se spoje balkanska muzika i latin džez…  Novi album kvarteta Vlade Maričića & Brajana Linča

0
75
Rain Dance, cover
Rain Dance, cover

Ovih dana pojavilo se CD izdanje “Rain Dance” kvarteta Vlade Maričića i legendarnog džez trubača Brajana Linča.

Na albumu su kompozicije pijaniste Vlade Maričića koje su nastale uglavnom  u periodu od 2.000 godine do danas. One su plod dugogodišnjeg interesa autora za latin-džez muziku sa elementima tradicionalne muzike Srbije i Balkana.

Suština ovog eklektičnog pristupa je u tome da je zadržana forma karakteristična za džez muziku sa elementima balkanske muzike (skale, ukrasi, način interpretacije). Uobičajeni dosadašnji način na koji su muzičari i kompozitori spajali ovakve elemente podrazumevao je interakciju na nivou osnovne teme dok je solo interpretacija ostajala u duhu džez izraza. Nov pristup improvizacijama sa elementima foklora dalo je dobar rezultat u izvođenju materijala na koncertu “Kvarteta Vlade Maričića” na 32. Beogradskom  jazz festivalu  2016. godine. Taj koncert je snimljen i upravo sada predstavljen na CD-u “Rain dance”.

Posebno mesto na ovom izdanju zauzima Brajan Linč, zasigurno jedan od najboljih jazz trubača našeg vremena. Način na koji je on interpretirao kompozicije Vlade Maričića daje posebnu aromu ovom izdanju.  Linč je inače dobitnik nagrade Grammy za najbolji album 2010. godine za saradnju sa Edijem Palmijerijem, a 2017. godine je bio u nominaciji za ovu prestižnu nagradu za svoj CD “Madera Latina”. Uspešna saradnja Vlade Maričića i Brajana Linča rezuiltirala je izlaskom albuma u digitalnoj formi za američko tržište.

Album je izdala Brajanova izdavačka kuća Hollistic Music Work. Treba pomenuti i muzičare koji predstavljaju kvartet Vlade Maričića, a koji su dali nemerljiv doprinos u izradi ovog materijala kao i u stvaranju koncepcije albuma. Tu su Bata Božanić na basu, Petar Radmilović na bubnjevima i Lazaro Del Toro Vega na udaraljkama. Bata Božanić je dao i veliki doprinos u kreiranju aranžmana  Album je za domaće tržiđte objavila izdavačka kuća Multimedia records.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime