Ričard Bona, “afrički Sting”, pred koncert u Beogradu: Ja samo stvaram muziku u pravcu gde me srce i um vode

0
77
Ričard Bona/Photo: YouTune printscreen
Ričard Bona/Photo: YouTune printscreen

Basista, pevač i kantautor poreklom iz Kameruna, Ričard Bona, ponovo će nastupiti u Beogradu u sklopu Musicology Barcaffe Sessions festivala. Bona će sa svojim bendom održati dva koncerta u klubu Bitefartcafe, 10. i 12. marta i otvoriti prolećno izdanje ovog koncertnog serijala.

Fanovi ga nazivaju “afričkim Stingom“, kritičari profesionalcem nad profesionalcima, ali je njegov način povezivanja sa publikom, ono što ga zaista definiše kao istinkog muzičara.

Vokal koji prkosi naporu, žestoka veština kojom dominira bas gitarom, unikatna moć pisanja pesama i mogućnost da savlada gotovo bilo koji instrument samo posmatrajući, pozicionirali su ga kao jednog od retkih afričkih umetnika koji je stekao reputaciju na svetskom nivou.

Ričard Bona/ Photo Promo (Bitefartcafe)
Ričard Bona/ Photo Promo (Bitefartcafe)

– Primetio sam putem društvenih mreža da imam neverovatnu publiku u Srbiji. Osim u Beogradu, nastupao sam pre nekoliko godina i u Novom Sadu. Očigledno sam ostavio dobar utisak, osećam obavezu da ovaj put ne izneverim posetioce vašeg festivala – kaže Bona.

Šta pripremate za ovaj koncert, na koji način planirate da prevaziđete tu lestvicu očekivanja?
– Za početak ne dolazim sam, već dovodim celu Richard Bona grupu! Ono što sam shvatio kroz vreme jeste da je neophodno da se menjam kako bih stvarao bolju muziku. Svaki grad gde nastupamo ostavi trag na nama, i mi nikada više ne možemo da ponovimo isti koncert. Svaki naredni je drugačiji, kao i naša muzika. Tako da garantujemo potpuno drugačije iskustvo od prethodnih koncerata u Srbiji, i jedva čekamo da zasviramo u klubu Bitef Art Cafe.

Ričard Bona/Photo: YouTune printscreen
Ričard Bona/Photo: YouTune printscreen

Provešćete tri dana u Beogradu, imate li neke planove?
– Želim da probam lokalnu hranu, da saznam više o kulturi, ali pre svega me interesuje da upoznam neke dobre ljude. Sa njima je sve ukusnije i zanimljivije.

Mnogi vas nazivaju džez muzičarem, kako vi opisujete svoj stil?
– Ja samo stvaram muziku u pravcu gde me srce i um vode. Ne volim da se klasifikujem kao muzičar jedne vrste. Ako se čuje muzika, ja želim da je sviram. Kao dete sam svirao na balafonu koji sam sam napravio, a danas sviram saksofon, trubu, klavir, orgulje, perkusije, harmoniku, mbiru… Sviram koji god instrument zamislim.

Koji muzički pravac vas trenutno inspiriše?
– Trenutno radim na jednom flamenko projektu. Očaran sam ciganskom muzikom, oni sviraju sa toliko strasti i to je prelepo.

Hl/Noizz

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime