Applause… 20. Guitar Art Festival od 12 do 17. marta u Beogradu

0
82
Photo: Promo
Photo: Promo

Jubilarni, 20. Guitar Art Festivala biće održan od 12 do 17. marta 2019. godine u Beogradu pod sloganom “Applause”.

Festival je u svoje dve deceniji postajanja uspeo ne samo da održi kontinuitet i da se proširi u više pravaca, već je ove godine sačinio i neverovatnu listu gostiju.

Tokom šest festivalskih dana biće održano devet velikih koncerata, a Beograd će posetiti više od 120 najistaknutijih imena gitarskog sveta iz 35 zemalja.

Vicente Amigo/Photo: facebook@VicenteAmigooficial
Visente Amigo/Photo: facebook@VicenteAmigooficial

Prvi put ove godine, pet festivalskih večeri održaće se u velikoj sali Kombank dvorane, a koncert Visente Amiga, najboljeg svetskog flamenko gitariste i autentičnog naslednika Paka de Lusije, otvara 12. marta Guitar Art Festival.

Visente je na festivalu učestvovao 2005. i 2009. godine pred prepunim Sava Centrom. Tokom svoje karijere sarađivao je sa najvećim savremenicima na gitari, a sa Stingom je snimio “Send your love”, radio sa Kitom Ričardsom, Dilanom…

Osvojio je nagradu Gremi za najbolji flamenko album 2001. godine i iste godine bio proglašen za najboljeg svetskog flamenko gitaristu.

Repertoar jubilarnog Guitar Arta čine i dvadeset najvećih imena klasične gitare, koji će nastupati drugo, treće i četvrto veče festivala na koncertima od 18:00 časova.

Publici će se predstaviti brazilski virtuoz Jamandu Kosta, Bratislava gitar kvartet i Kosta Kociolis iz Grčke, Duo Abreu iz Švedske, Bendžamin Verderi iz SAD, Jeseok Bang iz Koreje, Marko Tamajo iz Austrije i Anabela Montesinos iz Španije, Artyom Dervoed iz Rusije, Đampaolo Bandini iz Italije, Rafaela Smits iz Belgije, Tomas Miler Pering iz Nemačke…

Zatim slade koncerti glavnih zvezda festivala, koji počinju od 20:30 časova u Kombank dvorani.

Posle dva rasprodata Sava Centra 2006. i 2008. godine, najpoznatiji Gipsy Jazz – Swing sastav Rosenberg Trio iz Holandije nastupiće i na Guitar Art Festivalu.

Trio Rosenberg već više od 25 godina predstavlja “suštinu Gipsy Jazz – Swing muzike”. Stokelo Rosenberg smatra se jednim od najboljih gitarista, sa svojom besprekornom tehnikom i virtuoznošću, koju kombinuje sa posebnim emocijama tokom sviranja. Mnogi danas tvrde da je dostigao i svog uzora, legendarnog Đanga Rajnharta.

Nova festivalska produkcija i projekat Kings of String The Younger ovog puta okuplja mlade talente i velike virtuoze.

Prvi zajednički nastup tri potpuno različita umetnika spaja ogromna posvećenost gitari i spremnost da grade zajednički zvuk, to su Mozes Rosenberga iz čuvene Rosenberg porodice sa svojim džez “manouche” stilom, Jorgos Jorgopulos grčki virtuoz na buzukiju i svestrani fingerstyle srpski gitarista Bojan Ivanovski.

Photo: Promo
Photo: Promo

Prvi put beogradskoj publici će se predstaviti kraljica fado muzike nove generacije – Karminjo. Beogradski koncert biće presek njene desetogodišnje karijere i mnogobrojnih hitova sa pet dosada objavljenih studiskih albuma.

Karminjo nosi u sebi jezik nekoliko vekova, ali istovremeno je savremena i uvek zagledana u  budućnost. Nakon velikog uspeha postignutog sa albumom “Karminjo peva Toma Žobima”, krunisana je titulom najvećeg izvođača u istoriji muzike ove zemlje, a dodeljena joj je i nagrada Zlatni Globus za najboljeg izvođača.

https://www.youtube.com/watch?v=QNkB21mVpq4

Legendarni duo gitara Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić na koncertu u okviru Guitar Art Festivala premijerno će predstaviti projekat  “Kruševo 2”, kao nastavak jednog od najboljih gitarskih projekata ovog prostora.

Saradnja između Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića započela je još 1998. godine, kada su realizovali album “Kruševo”. Sledeće godine snimili su koncert u Sava centru “Live in Belgrade”, a dvojici gitarista na trećem zajedničkom albumu pridružio se bugarski kavalista Teodosije Spasov, koje je upravo okupio Guitar Art Festival.

Svečano zatvaranje festivala 17. marta rezervisano je za veliki koncert Veče Hoakina Rodriga – Tri najpopularnija koncerta za gitaru i orkestar u okviru kojih će nastupiti solisti Vojin Kocić, Ema Kapor, Sabrina Vlaškalić, Alexander Swete, Maroje Brčić, Zoran Krajišnik i Nemanja Ostojić.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim prodajnim mestima Tickets Visiona.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime