Home»Film»Rami Malek ipak uzeo Oskara za ulogu Fredija, najbolji film “Zelena knjiga”, tri statue Alfonu Kuaronu

Rami Malek ipak uzeo Oskara za ulogu Fredija, najbolji film “Zelena knjiga”, tri statue Alfonu Kuaronu

4
Shares
Pinterest Google+
Oscar 2019/Photo: Tanjug
Oscar 2019/Photo: Tanjug

Dodelu nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, koja je prošle noći održana u Los Anđelesu, obeležili su kao najbolji film “Zelena knjiga”, u režiji Pitera Farela, i meksički reditelj Alfonso Kuaron sa tri Oskrara – za najbolju režiju, strani film i fotografiju.

– Napravili smo ovaj film sa ljubavlju, nežnošću i poštovanjem. Čitava priča ovog filma je o ljubavi. Sve je počelo od Viga Mortensena i bez njega ne bi imali ovo ostvarenje – istakli su producenti filma “Zelena karta” Džim Burke, Čarls Vesler, Brajan Kari, Piter Fereli i Nik Valjenoga.

U televizijskom prenosu iz Los Anđelesa koji je obišao planetu pravi pobednik je meksički reditelj Alfonso Kuaron koji je dobio Oskare za režiju filma “Roma”, najbolji strani film i fotografiju.

Čast da otvori veče pripala je Adamu Lambertu i Brajanu Meju, a na velikom zidu iza njih prikazan je lik Fredija Merkjurija. Kako se ispostavio na kraju noći, filmska priča o ovom umetniku prikazana u filmu “Boemska rapsodija” jedna je od onh koje su obeležile dodelu. sa nagradama pre svega u kategoriji zvuka, ali i onom jako važnom – Ramiju Maleku za ulogu Fredija.

Najbolja glavna glumica je Olivija Kolman za svoju ulogu u filmu “Miljenica” koji je 22. februara otvorio Fest.

– Nadam se da moja deca na TV-u ovo gledaju, pošto se neće desiti ponovo – kroz suze i osmeh se našalila Engleskinja.

Dodelu oskara u Dolbi teatru obeležio je duet Lejdi Gage i Bredli Kupera koji su uživo izveli baladu “Shallow” iz ostvarenja “Zvezda je rođena”, kojoj je pripala nagrada za najbolju pesmu.

 

Ostvarenje “Zelena knjiga” može se pohvaliti najboljim originalnim scenarijom koji su zajednički napisali Nik Velalosa, Brajan Kari i Piter Fareli.

Oskar za najbolji adaptirani scenario pripao je Čarliju Vahtelu, Dejvidu Rabinovicu, Kevinu Vilmotu i Spajku Liju za film “Crni klanovac”.

Gaj Nativ i Džejmi Rej Njuman osvojili su Oskara za najbolji kratkometražni film – “Koža”.

Prvi Oskar za “Zelenu knjigu” na sinoćnoj ceremoniji podigao je Maharšala Ali u kategoriji sporedni glumac, dok je najbolja sporedna glumica prema mišljenju članova Akademije za film i nauku je Redžini King za sporednu glumicu u ostvarenju “If Beale Street Could Talk”.

Za najbolju scenografiju ove godine su se pobrinuli Hana Bičler i Džej Hart u ostvarenju “Crni Panter”, a film “Roma” Afonsa Kuarona nagrađen je Oskarom za najbolju fotografiju.

“Spajdermen: Novi svet” najbolji je dugomentražni animirani film, dok je Oskar za najbolje kratko animirano ostvarenje otišao u ruke Dome Ši i Beki Nejman Kob za Bao.

Najbolji dokumentarac je “Free Solo”, a Ludvig Goranson komponovao je najbolju muziku za film “Crni panter”.

HL/Izvor: agencije

Previous post

RECENZIJA, ZID MORTAL - "Monopol i riziko": Ničeg sličnog nije bilo dugo, predugo...

Next post

NETIPIČNAN SPOT ZA NETIPIČNU PESMU... Zašto se Kekinova "Lepa moja" rimuje sa - paranoja

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.