Home»Kultura»Najskuplja slika na svetu, Leonardov “Spasitelj sveta”, je ustvari – lažnjak?

Najskuplja slika na svetu, Leonardov “Spasitelj sveta”, je ustvari – lažnjak?

4
Shares
Pinterest Google+
Salvator Mundi/Photo: YouTube printscreen
Salvator Mundi/Photo: YouTube printscreen

Priznati stručnjak za umetnička dela smatra da je slika Leonarda da Vinčija “Spasitelj sveta” (Salvator Mundi), ujedno i najskuplja slika na svetu, zapravo lažnjak. Čak je upozorio francuskog predsednika da je ne izlaže u Luvru.

Slika “Spasitelj sveta” (Salvator Mundi) prodata je 2017. godine za 392 miliona evra. Međutim, niko je nije video otkad su se pojavile sumnje da njen autor zapravo nije slavni renesansni slikar.

Ekspert za umetnička dela Džekus Frenk tvrdi da zaposleni u svetski poznatom muzeju Luvru znaju da “Salvator Mundi” nije Leonardov.

Sumnje oko autentičnosti tog dela pojavile su se posle mnogih restauracija kojima je bilo podvrgnuto.

Slika je u septembru 2018. trebalo da bude izložena u Luvru u Abu Dabiju, ali je izložba otkazana, a isto se ponovilo i u Luvru u Parizu, piše Sunday Telegraph.

Frank je rekao da je pisao francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da će se država osramotiti ako otvore izložbu lažnim delom.

– Luvr je dominantni muzejski kolekcionar Leonardovih dela u svetu. Poseduju Mona Lizu, Svetu Anu, Svetog Jovana Krstitelja, autentičnu verziju Bogorodice među stenama, kao i veliki broj crteža. Bila bi šteta pored Monalize okačiti delo nastalo u radionici ‘Leonardo’. Pisao sam Makronu da ne otvara izložbu ako dođe do toga i mnogi političari su se složili samnom – rekao je Frenk medijima.

Ovo kontroverzno delo prodato je u novembru 2017. u Njujorku, u aukcijskoj kući Kristi. Nagađa se da je sliku kupio saudijski princ Muhamed bin Salman.

Delo se smatralo nestalim od 1506. do 1513. godine. 2008. godine, identifikovano je kao Leonardovo izgubljeno remek-delo “Spasitelj sveta”.

Prvi put ga je javnost mogla videti 2011. godine na istorijskoj izložbi u londonskoj Nacionalnoj galeriji. Posle toga je “gostovao” u Njujorku, San Francisku i Hongkongu.

HL/Izvor: B92.net

Previous post

BUKA! SADA! Dobro, ne baš sada, već 13. aprila u KPGT-u, a za DJ pultom Cane, Kekin, Vasil, Kojot, Dr. Pop...

Next post

Peta Gitarijada Vojvodine u Kisaču... Otvoren konkurs za demo bendove

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *