U slavu muzike koja traje više od jednog veka… “Rođendan džeza” od 22. do 28. februara u Klubu Akademije 28

0
44
Photo: Promo
Photo: Promo

Manifestacija “Rođendan džeza” već  13. put zaredom održaće se od 22. do 28. februara u Klubu Akademije 28, prostoru prepoznatljivom po negovanju velikih klupskih koncerata u kome je godinama unazad publika imala priliku da uživa u zapaženim nastupima istaknutih i renomiranih džez muzičara kao što su Mihajlo Miša Blam, Lazar Tošić, Ivan Švager, Ljubomir Matijaca, Vladimir Racković, Vlada Maričić, Miloš Krstić, Oleg Kirijev, Bernat Font, Jovan Maljoković, Ivan Kovačević…

Program ovogodišnje manifestacije “Rođendan džeza” osmišljen je i realizovan u saradnji sa Vladimirom Rackovićem, umetničkim rukovodiocem jednog od najpopularnijih i najboljih džez orkestra u Srbiji – Beogradskog diksilend orkestra (Belgrade Dixieland Orchestra).

Prva ploča sa zvucima džeza objavljena je 26. februara 1917. godine, a na njoj su se nalazile samo dve pesme: “Livery Stable Blues” i “Dixie Jass Band One Step”, koje je za potrebe snimanja izveo Original Dihieland Jass Band.

Photo: Promo
Photo: Promo

Obeležavanjem jubileja objavljivanja prve džez ploče prisećamo se ”skromnih” početaka džez muzike u crnačkim predgrađima Nju Orleansa i obeležavamo važnu prekretnicu u razvoju ovog žanra.

Ubrzo posle objavljivanja “Dixie Jass Band One Step”, džez ”groznica” zahvatila je sve značajnije američke i evropske urbane sredine.

Prvi zvuci džeza u Srbiji su mogli da se čuju već dvadesetih godina prošlog veka, a ubrzo su počeli da se osnivaju i prvi bendovi.

Džez muzika danas postoji i razvija se kao globalni fenomen, sa svojim mnogobrojnim nacionalnim i lokalnim dijalektima, ali i kao muzički stil koji je podjednako zastupljen na akademijama, konzervatorijumima, velikim koncertnim dvoranama i salama.

PROGRAM MANIFESTACIJE “ROĐENDAN DŽEZA”:

Jovan Maljoković/ Photo: Promo (Akademija 28)
Jovan Maljoković/ Photo: Promo (Akademija 28)

Petak, 22. februar – Miloš Krstić, Jovan Maljoković i Balkan salsa bend

Manifestaciju “Rođendan džeza” u Akademiji 28 svečano će otvoriti eminentni srpski džez pijanista i kompozitor prof. Miloš Miša Krstić.

Iste večeri, u Klubu Akademije 28 nastupiće i naš istaknuti džez saksofonista Jovan Maljoković sa svojim Balkan salsa bendom.

Fish In Oil/ Photo: Ivana Čutura
Fish In Oil/ Photo: Ivana Čutura

Subota, 23. februar – Fish in Oil

Druge koncertne večeri, nastupiće jedan od najinteresantnijih autorskih sastava sa ovih prostora, grupa Fish in Oil.

Posetioci će imati priliku da uživaju u jedinstvenim, autorskim instrumentalima ovog benda, zasnovanim na simbiozi različitih muzičkih pravaca – bluz, džez, rokenrol – dodatno posredovanim virtuoznim i smelim improvizacijama.

The Belgrade Dixieland Orchestra/ Photo: Promo (Akademija 28)
Belgrade Dixieland Orchestra/ Photo: Promo (Akademija 28)

Utorak, 26. februar – Belgrade Dixieland Orchestra

Centralni deo programa ovogodišnjeg jubileja, na dan kada je objavljena prva džez ploča, 26. februara sa početkom u simboličnih 19:17 časova, obeležiće koncert Belgrade Dixieland Orchestra.

Specifičnost ovog koncerta je koncept kreiranja atmosfere džez klubova iz dvadesetih godina prošlog veka, sa zanimljivim gostujućim muzičarima, nagradama za publiku i rođendanskom tortom. Tradicionalno, Orkestar će i ove večeri izvesti kompozicije koje su se našle na prvoj džez ploči.

Hot Club of Belgrade/ Photo: Promo (Akademija 28)
Hot Club of Belgrade/ Photo: Promo (Akademija 28)

Sreda, 27. februar – Hot Club of Belgrade

Hot Club of Belgrade je džez sastav čiji repertoar čine sving standardi, klasične gypsy jazz numere i evergrin kompozicije sa područja Balkana prearanžirane u džez maniru. Nastupju  četvrte koncertne večeri od 22:00 časa.

Ivan Kovačević/ Photo: Promo (Akademija 28)
Ivan Kovačević/ Photo: Promo (Akademija 28)

Četvrtak, 28. februar – Ivan Kovačević i Barcelona Belgrade Reunion

Manifestaciju “Rođendan džeza” u Klubu Akademije 28 ove godine će zatvoriti internacionalni sastav  Barcelona Belgrade Reunion i naš proslavljeni džez kontrabasista Ivan Kovačević.

Ulaz na sve koncerte u Klubu Akademije 28  tokom trajanja manifestacije “Rođendan džeza” je besplatan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime