“Najveći mali fank orkestar na svetu” dolazi u Niš… Legendarni saksofonista Maseo Parker otvara Nišville

0
39
Maaseo Parker/Photo: facebook@realmaceoparker
Maaseo Parker/Photo: facebook@realmaceoparker

Američki fank i soul-džez saksofonista Maseo Parker nastupiće sa svojim sastavom prve večeri džez festivala Nišville 8. avgusta.

Svojevremeno poznat najviše po tome što je bio član čuvene duvačke linije grupe Džejmsa Brauna, a po mnogima i ključni član sastava “kuma soula”, Parker se tokom poslednjih decenija sasvim zasluženo pridružio plejadi najvećih soul umetnika svih vremena sarađujući sa imenima kao što su Prins, Rej Čarls, Kit Ričards i grupe Parliament-Funkadelic, Red Hot Chilli Peppers…

Maseo Parker, koji je nedavno napunio 76 godina, rođen je u Kinstonu, u američkoj državi Severna Karolina. Njegova majka je pevala u crkvenom horu, otac svirao klavir i bubnjeve, a stariji brat Melvin je bio perspektivni bubnjar.

Sam Džejms Braun je u svojoj autobiografiji naveo da je prvobitno u svoj band hteo da dovede samo Melvina, pa je “u vezanoj transakciji” pristao da angažuje i tada 19-godišnjeg Masea.

Šest godina kasnije braća Parker i još nekoliko članova Braunovog benda napustili su sastav i formirali bend Maceo & All the King’s Men koji je nastupao u naredne dve godine, a Maseo se 1973. godine ponovo pridružuo Braunu.

https://www.youtube.com/watch?v=dsRmL9mgxCU&fbclid=IwAR1Hh5QuebiTYZZerJfyWaXTbG3l2wqEjHHiurIVTk94KetVpYJ9ZbPRix8

Dve godine kasnije Maseo Parker je s još nekoliko članova, uključujući i trombonistu Freda Veslija, ponovo napustio Brauna i pridružio se drugoj legendaranoj grupi, Parliament-Funkadelic  Džordža Klintona, da bi od devedesetih počeo izuzetno uspešnu solo karijeru.

Već prvi album iz tog perioda “Roots Revisited” proveo je deset nedelja na vrhu Billboard Contemporary Jazz liste i još tada je njegov bend nazvan “najveći mali fank orkestar na svetu”.

Veliki uspeh postigao je i njegov prvi album uživo Life on Planet Groove iz 1992. godine, na kojem je prvi put sarađivao sa holandskom saksofonistkinjom Kendi Dalfer.

Sledeće godine gostovao je na albumu grupe De la soul, a od kraja devedesetih Parker i Prins snimaju i nastupaju na koncertima sa pratećom grupom New Power Generation

Maaseo Parker/Photo: facebook@realmaceoparker
Maaseo Parker/Photo: facebook@realmaceoparker

Između ostalog, Parker i Prins su 2007. godine nastupili u okviru serijala od 21 koncerta u londonskoj O2 areni, a pet godina kasnije pratio je serijal u Los Anđeleskom forumu.

Parkerov album “Roots & Grooves” sa nemačkim WDR big bandom, posveta velikom Reju Čarlsu, osvojio je nagradu Jammie kao najbolji džez album 2009. godine.

Jula 2012. godine Maseo Parker je u Parizu dobio prestižnu nagradu za životno delo Victoires Du Jazz i poslednjih godine nastupa nesmanjenim tempom pa godišnje održi više od 290 koncerata širom sveta.

https://www.youtube.com/watch?v=ABLwmYI09Lw

HL/Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime