Home»Muzika»Homeland»Sokoj traži momentalno povlačenje predloga izmena zakona o autorskim pravima

Sokoj traži momentalno povlačenje predloga izmena zakona o autorskim pravima

6
Shares
Pinterest Google+

Organizacija muzičkih autora Srbije (Sokoj) tražila je momentalno povlačenje predloga izmena i dopuna Zakona o autorskim i srodnim pravima za koji je navela da se “neočekivano” pojavio na sajtu Narodne skupštine.

Sokoj je naveo da je radna grupa, koja je radila na predlogu tog zakona, nije obaveštena da je Vlada Srbije usvojila predlog i da ga je 8. februara uputila parlamentu.

“Niko od članova Radne grupe nije učestovao u izradi novog teksta Zakona i Vlada je prihvatanjem ovakvog nacrta Zakona, zapravo ignorisala i Radnu grupu i njene kompetencije, stručnost i iskustvo. Na ovaj način, Radna grupa je u potpunosti dezavuisana zvaničnim plasiranjem u proceduru sasvim drugog teksta Zakona i bez ikakve konsultacije i obaveštenja njenim članovima”, saopštio je Sokoj.

Ta organizacija je tražila nastavak stručanog i konstruktivanog rada Radne grupe u kojoj se nalaze njeni predstavnici.

Sokoj je naveo da će, ako se sporni predlog zakona ne povuče iz procedure, biti prinuđen da o svemu detaljno upozna domaću i međunarodnu javnost i zaštitu svojih prava traži pred državnim organima i međunarodnim institucijama.

Muzička organizacija je navela da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 6. decembra formiralo radnu grupu za izradu nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima u kojoj je, pored predstavnika medija i strukovnih udruženja i Sokoj imao svoja dva predstavnika.

Sokoj dodaje da je na prvom sastanku radne grupe konstatovano da nije u pitanju izmena i dopuna, već radni tekst nacrta Zakona o autorskom i srodnim pravima koji je izradio Zavod za intelektualnu svojinu.

“Uprkos ovome Radna grupa se sastajala i dostavljala pisane i obrazložene predloge i sugestije u vezi sa predloženim tekstom”, navelo je Sokoj dodajući da je zatečen ovakvim razvojem događaja.

Previous post

SUJETA, MOJ OMILJENI GREH... Rami Malek otkrio kako je Geldof stvarno nagovorio Merkjurija da nastupi na Live Aidu

Next post

U SLAVU LJUBAVI... Eros Ramacoti kreće na veliku svetsku "Vita Ce N’è" turneju

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *