Home»Muzika»Kultni bend KING CRIMSON slavi 50. rođendan velikom svetskom turnejom

Kultni bend KING CRIMSON slavi 50. rođendan velikom svetskom turnejom

4
Shares
Pinterest Google+
King Crimson/Photo: facebook@kingcrimsonofficial
King Crimson/Photo: [email protected]

Legende progresivnog rock zvuka ove godine slave pola veka postojanja serijom od više od 30 koncerata na američkom i evropskom kontinentu.

U januaru 1969. godine engleski majstori progresivnog zvuka King Crimson održali su svoju prvu probu. Na leto iste godine pred više stotina hiljada ljudi u londonskom čuvenom Hyde parku odsvirali su svoj prvi koncert zajedno sa The Rolling Stones, Third Ear Band, Screw. Kultni debi album “In the Court of the Crimson King” objavili su u oktobru 1969. godine.

King Crimson je u sledećih 50 godina objavio još 12 studijskih albuma, 15 live albuma, 13 kompilacija, 11 singlova i šest video albuma. Kroz bend je prošlo mnogo ljudi. Majstor gitare Robert Frip je jedini stalni član grupe od početka. Časopis Rolling Stone ga je 2003. godine rangirao na 42. mesto na listi 100 najboljih gitarista svih vremena.

Pedeset godina od osnivanja King Crimson slavi velikom svetskom turnejom od 39 koncerata na oba dela američkog kontinenta i u Evropi. Prošlogodišnja turneja je bila za pamćenje. Bend od osam članova sa tri bubnjara je u više od dva sata publiku provozao kroz celu svoju diskografiju. Svaki koncert se završavao legendarnom “21st Century Schizoid Man”.

Idealna prilika da vidite i slušate uživo King Crimson ove godine je da posetite neki od evropskih gradova kao što su Berlin, London ili Verona, na primer, a kompletan spisak gradova koje će posetiti pogledajte OVDE.

HL/Izvor: plejer.net

Previous post

Pearl Jam su ovogodišnji ambasadori Record Store Day-a

Next post

Rainmaker - Iron Maiden tribute najavio nove datume regionalne turneje

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *