Home»Kultura»SPRINGTIME IN BELGRADE… Sedmi Beogradski Irski Festival od 9. do 17. marta

SPRINGTIME IN BELGRADE… Sedmi Beogradski Irski Festival od 9. do 17. marta

4
Shares
Pinterest Google+
Beogradski Irski Festival/Photo: facebook@BelgradeIrishFestival
Beogradski Irski Festival/Photo: [email protected]

Sedmi Beogradski Irski Festival (BIF), koji će biti održan od 9. do 17. marta pod sloganom “Springtime in Belgrade!”, predstaviće na više lokacija u Beogradu neke od najzanimljivijih segmenata irske kulture.

Tokom devet dana festivala, publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, atraktivne izložbe, književne večeri, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji.

– Zadovoljstvo je najaviti 7. Beogradski irski festival, koji će predstaviti živopisne irske i srpske sadržaje u oblasti filma, muzike, književnosti, vizuelnih umetnosti, a kulminiraće proslavom dana Svetog Patrika, koju nikako ne treba propustiti 17. marta u Beogradu. Festival se održava od 9. do 17. marta, a publika će imati priliku da uživa u brojnim programima uključujući sedmodevni filmski segment, sa dokumentarnim i dečijim animiranim ostvarenjima, koji će otvoriti irski reditelj nominovan za Oskara Leni Abrahamson, zatim ranu irsku i srpsku duhovnu umetničku izložbu, a po prvi put festival će ostaviti trajni trag u Beogradu u vidu velike strit-art instalacije irskog umetnika Džejms Erlija – izjavio je Jas Kaminski, direktor Beogradskog Irskog Festivala.

Filmski program predstaviće neke od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske, a između ostalih biće prikazani i neki od najznačajnijih filmova Lenija Abrahmsona, reditelja filma “Soba” nominovanog za Oskara 2016. godine, koji će biti i specijalni gost ovogodišnjeg festivala. Bri Larson je za glavnu ulogu u ovom ostvarenju osvojila Oskara (kao i Zlatni globus i BAFTA nagradu). Pored igranih i dokumentarnih filmova, festival će posebnu pažnju ove godine posvetiti animiranim filmovima za decu i odrasle.

U okviru programa Vizuelne umetnosti, čuveni strit-art umetnik Džejms Erli oslikaće mural / strit-art instalaciju u centru Beograda, a publika će imati priliku i da vidi neverovatne digitalne skulpture prestižnog irskog umetnika Džona Džerarda.

Prvi put ove godine, oslanjajući se na uspeh Beogradskog irskog festivala, u saradnji sa Ambasadom Irske biće održana jednodnevna Digitalna konferencija čiji je fokus kreativna digitalna industrija u Srbiji i Irskoj i mogućnosti da kompanije investiraju u Srbiju. Učestvovaće predstavnici irskih i srpskih kompanija, a specijalnu prezentaciju održaće vodeći studio za animaciju u Irskoj – Cartoon Saloon (www.cartoonsaloon.ie), koji ima tri nominacije za Oskara, ali i za Zlatni globus, BAFTA nagradu i Emmy. Konferenciju će otvoriti ambasadorka Irske, njena ekselencija Orla O Hanrahan.

Beogradski Irski Festival/Photo: facebook@BelgradeIrish, Festival, Dusko Vuki
Beogradski Irski Festival/Photo: [email protected], Festival, Dusko Vuki

Festival će se ove godine osvrnuti i na irsku književnost, a očekuje se i uzbudljiv muzički program.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Previous post

WHATSAPP ROMAN... Knjiga napisana na mobilnom telefonu dobila dve značajne nagrade za književnost, a autor 125.000 dolara, doduše australijskih...

Next post

HRABRO SU SE DRŽALI... NEKO VREME... Ovako zvuči orkestar kad svi pojedu ljutu papričicu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *