LEGENDI U ČAST… Svečana sala Jugoslovenske kinoteke zvaće se – MAKAVEJEV

0
79
Oglasi
Dušan Makavejev/Photo: YouTube printscreen
Dušan Makavejev/Photo: YouTube printscreen

Svečana sala Jugoslovenske zvaće se “Makavejev” po slavnom reditelju Dušanu Makavejevu koji je preminuo prošle sedmice u Beogradu, potvrdio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Pantelić je za Tanjug kazao da nas je napustio veliki Dušan Makavejev, ali na sreću njegova dela i dometi ostaju večni.

– Pre samo nekoliko dana Upravni odbor Jugoslovenske kinoteke doneo je odluku na moj predlog da Svečana sala Jugoslovenske kinoteke ponese ime “Makavejev”. Bilo je planirano da se to dogodi na ovogodišnjem Festu pred projekciju filma “Slučaj Makavejev” reditelja Gorana Radovanovića koji je i sam član Jugoslovenske kinoteke – kazao je Pantelić.

On je napomenuo da i pored toga što je najava celokupnog programa 47. Festa, čiji je umetnički direktor, najavljena za 28. februar, krši pravila i otkriva da je ovogodišnji Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti upravo Dušan Makavejev.

– Dušan Makavejev je jedan od najcenjenijih autora svoje generacije i bez obzira na njegov odlazak, on će kroz svoja dela nastaviti da utiče na sve ljubitelje filma i buduće generacije – kazao je Pantelić.

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić napominje da je Makavejev bio umetnik zbog koga je jugoslovenski, srpski film dobio svoj identitet u svetu.

– Stvaralac ogromnog uticaja, reditelj čiji filmovi se danas vide kao deo svetske baštine, čovek koji je plenio svojom originalnošću i vizijom. Jednostavno, jedan od najvećih filmskih stvaraoca koje je ova zemlja imala – rekao je Jevtić.

HL/Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime