PUT OD SREDIŠTA AVANGARDE DO HOMOLJSKOG ŠAMANIZMA… Predstavljen roman “London” Vladimira Đurića Đure

0
51
Vladimir Đurić Šura, promocija/Photo: LAguna promo

Roman “London” Vladimira Đurića Đure predstavljen je 22. januara u Delfi Caféu u SKC-u. Osim autora o knjizi su govorili Rodoljub Stojanović, vlasnik Multimedia Music-a i producent, Krle Jovanović, muzičar, i Saša Radojević, pisac i dramaturg.

London, cover
London, cover

“London” u izdanju Lagune doživljava novo ruho nakon dvadesetak godina i spremno dočekuje novu generaciju čitalaca. Predstavlja putovanje u središte avangarde, neobičnu ljubavnu priču smeštenu u novotalasni Beograd i London osamdesetih.

– Ovu knjigu sam napisao po povratku iz Londona gde sam boravio godinu dana, i knjiga je početkom devedesetih bila pravi hit – započeo je razgovor Đura.

– Tamo sam proučavao pop kulturu, tehno kulturu. Ta zanimljiva istraživanja bila su važna za pisanje romana, dok je drugi deo romana smešten u Srbiju, gde glavni junak Jan uči tradicionalne tehnike šamanizma od svog dede sa Homolja i teško se prilagođava racionalnom svetu pošto je iz nekog ’drugog filma’. Upoznaje devojku Klaru koja studira glumu i s njom pokušava da napravi neke filmske i pozorišne projekte.

Đura je istakao da je zadovoljan i danas kako ta knjiga izgleda i šta sve u njemu može da se pročita:

– Mislim da će publika lako prepoznati kvalitete. Ovde ima i metafizike i filozofije.

Rodoljub Stojanović je Đuru upoznao ranih devedesetih.

– Ovaj roman oslikava i Đurin život, a ima likova koji podsećaju na njegove prijatelje. Mnogo toga što je Đura radio u svojoj profesionalnoj karijeri možete naći u ovom delu. Utkao je i pop kulturu, rok kulturu, mnogo podataka o Beogradu osamdesetih, koji pokazuju kako je to vreme zaista izgledalo, ali je tu i mistični deo koji svemu daje dozu ozbiljnosti.

Krle Jovanović smatra da “u Đurinoj knjizi upravo taj element mistike doprinosi saznanju: čovek u državi nikad ne može biti slobodan. Sloboda se nalazi samo unutar čoveka, u njegovom promišljanju. A ’London’ je centar tog mističnog sveta”.

Vladimir Đurić Šura, promocija/Photo: LAguna promo
Vladimir Đurić Šura, promocija/Photo: LAguna promo

Saša Radojević smatra da su osamdesete donele iluziju slobode.

– Svet koji Đura stvara je imaginaran ali siguran svet, svet poezije i harmonije, svet lepote. Iz njegovog dečačkog sna izašle su ove maštarije koje su potpuno drugačije od svega što je Đura dosad radio i potpuno su jedinstvene.

“London” je urbani roman za sve one koji traže odgovore na suštinska pitanja o životu. Šamanizam, seksualna magija, nju ejdž, Kastaneda, Hese, Endi Vorhol, muzika Šarla i Idola – sve je to pozadina ovog neobičnog proznog dela, koji možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime