Home»Fun»Stripomania»Čestitamo Tintinu 90. rođendan… I samo da vam kažemo – stiže novi film u režiji Pitera Džeksona

Čestitamo Tintinu 90. rođendan… I samo da vam kažemo – stiže novi film u režiji Pitera Džeksona

4
Shares
Pinterest Google+
Tintin/ Photo: youtube.com printscreen
Tintin/ Photo: youtube.com printscreen

Tintin – reporter, avanturista, putnik i protagonista popularne serije stripova “Avanture Tintina”, koju je napisao belgijski karikaturista Žorž Remi Erže (1907–1983), napunio je 90 godina.

Prvo pojavljivanje ovog animiranog junaka bilo je 10. januara 1929. godine u dodatku za decu časopisa “Le Petite Vingtième”.

Posle izvesnog vremena objavljena je knjiga “Tintin u zemlji Sovjeta”, gde je on prikazan kao novinar koji  izveštava o boljševicima Sovjetske Rusije u pratnji vernog psa Sneška.

Tintin se vremenom razvio u istraživačkog novinara i borca protiv kriminala. Njegov bunt i stalna radoznalost često su ga dovodili u opasne situacije i bacli u krugove trgovaca narkoticima i plaćenika.

– Ideja o liku Tintina i avanturama koje bi ga zadesile došla je do mene, verujem, u prvih pet minuta, kada sam prvi put napravio skicu figure ovog heroja, to jest, on nije proganjao moju mladost, niti moje snove, ali je moguće da sam sebe kao dete zamišljao u ulozi poput Tintinove –  izjavio je Erže 15. novembar 1966.

Tintin/ Photo: youtube.com printscreen
Tintin/ Photo: youtube.com printscreen

Erže nikada nije zvanično potvrdio Tintinovu nacionalnost, ali ga je nejasno plasirao kao Belgijanca i smestio u Brisel. Takođe, nikada nije potvrdio njegove godine, dok ga stripovi prikazuju kao odraslog mladića koji je kulrutan, preduzimljiv, plemenit i krajnje odgovoran.

Erže je ovim likom i njegovim avanturama želeo da uvede čitaoce u svet mašte, dajući im, s vremena na vreme, da se ne “zaluđuju” previše i da njegovog junaka ne shvataju previše ozbiljno.

Prema izveštaju redakcije Casterman, koja objavljuju stripove o Tintinu, u pripremi je novi film o njegovim avanturama koji će režirati Piter Džekson.

Prva adaptacija “Avanture Tintina” prikazana je 2011. godine. U pitanju je bio animirani film napravljen u 3D tehnologiji koji je režirao Stiven Spilberg, dok je Piter Džekson bio ko-producent. Ovog puta dvojac će zameniti uloge tako da će ko-producent biti Spilberg.

Direktor redakcije Castermana, Benoit Mučart izjavio je da će u pitanju biti prvi live-action film planirane trilogije. Takođe je otkrio da bi film mogao biti baziran na pričama “Skiptar kralja otoka” i “Afera Lakmus”.

Izvor: stripblog.in.rs

Previous post

Ne, ovo nije "home video"... Iva Kevra u novom spotu benda NØ HAY BANDA

Next post

Beograd postaje bogatiji za još jedan filmski festival... ДОК #1 u Kombank dvorani od 31. januara do 3. februara

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *