ZAVIRITE U MAGIČNU ŠKOTSKU MUZIČKU PEĆINU… Po njoj su i Pink Floyd nazvali jednu pesmu…

0
41
Fringal pećina/Photo: atlasobscura.com
Fringal pećina/Photo: atlasobscura.com

Postoji nekoliko mitova o poreklu ove pećine, ali mit koji je do danas najpriznatiji je onaj o irskom divu Fingalu, njegovoj četi vernih ratnika i borbi protiv diva Benandonera.

Vulkanskom aktivnošću koja je trajala nekoliko stotina hiljada godina nastalo je ostrvo Stafa, jedno od najmanjih ostrva u arhipelagu Unutrašnjih Hebrida u Atlantskom okeanu na severozapadu Škotske. Na ovom škotskom ostrvu nalazi se i čuvena Fingal pećina ili kako je još nazivaju Muzička pećina (Uamh Binn) koja stotinama godina predstavlja atrakciju za turiste i inspiraciju za mnoge poznate istorijske ličnosti.

Ostrvo Stafa na kom se nalazi čuvena pećina, bilo je naseljeno sa 16 stanovnika u periodu oko 1700. godine. Nakon što je promenilo nekoliko vlasnika i konačno nakon toga donirano Nacionalnoj fondaciji Škotske, Stafa je postalo nenaseljeno ostrvo i atrakcija za turiste.

Fringal pećina/Photo: atlasobscura.com
Fringal pećina/Photo: atlasobscura.com

Prirodnjak Džozef Benks otkrio ga je 1772. godine. Baš u to vreme bila je popularna drevna epska pesma „Fingal” u šest knjiga koja je navodno bila prevod drevnog keltskog epa koji je napisao Džejms Mekfirson. Ova knjiga je imala velikog uticaja na Getea, Napoleona, ali i na nemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona koji je bio očaran pećinom i posvetio joj uvertiru. Pećina je bila i predmet interesovanja Kralji

ce Viktorije, Žila Verna i Džona Kitsa koji su je obilazili turistički. Čak je i poznata grupa Pink Flojd jednu od svojih prvih i neobjavljenih pesama nazvala po ovoj pećini.

Fingal pećina je duboka 270 metara i čak 72 metra visoka te stoga predstavja i vizuelnu atrakciju. Sastoji se od šestougaonih stubova od bazalta i ima lučni ulaz. S obzirom na svoje vulkansko poreklo, ostrvo na kom se pećina nalazi predstavlja lokaciju od velikog naučnog interesa, a za turiste je dostupna od aprila do septembra.

Mit o imenu Fingal pećine

Fringal pećina/Photo: atlasobscura.com
Fringal pećina/Photo: atlasobscura.com

Čuveni mit o imenu ove pećine potiče iz škotskog folklora, a zasniva se na keltskoj priči o tome da je irski div poznat po imenu Fingal, zajedno sa svojom vojskom rešio da se obračuna sa škotskim divom Benandonerom. Fingal je izgradio bedem preko Severnog kanala kako bi se mogli sresti. Prema jednoj verziji, Fingal je pobedio Benandonera a prema drugoj verziji, keltski junak se sakrio kada je shvatio da je neprijatelj mnogo veći od njega. Zapravo ova legenda je geološki tačna utoliko što je lava svojim tokom zaista spojila Fingal pećinu sa Gigantskim nasipom (područjem načinjenim od bazaltnih stubova) u Irskoj.

HL/Izvor: nationalgeographic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime