Home»Fun»Da li znate od koga su Greta Van Fleet “pozajmili” ime? Priča je potpuno blesava…

Da li znate od koga su Greta Van Fleet “pozajmili” ime? Priča je potpuno blesava…

4
Shares
Pinterest Google+
Greta Van Fleet/Photo: facebook@gretavanfleet
Greta Van Fleet/Photo: [email protected]

Ime benda nastalo je još 2012. godine kada kao tinejdžeri dobili priliku da nastupe na festivalu u svom rodom gradu.

Greta Van Fleet, uspešna je grupa mladih muzičara koji privlače veliku pažnju celog  sveta. Muzikom se bave već neko vreme, a najveću popularnost  “Led Zeppelini novog doba” privukli su relativno nedavno: prvo live nastupima i imidžom, zatim singlovima a, pred kraj prošle godine, i izuzetno uspešnim debitantskim albumom.

Ime benda nastalo je još 2012. godine kada su kao tinejdžeri dobili priliku da nastupe na festivalu u svom rodom gradu Frankenmuthu u Mičigenu. Osoba po kojoj su se odlučili da se nazovu zove se Gretna Van Fleet, ali su zbog lakšeg izgovora u imenu benda izbacili slovo “n”. Gospođa Van Fleet ima 88 godina, živi u Mičigenu, a pre penzije bila je menadžerka i – bubnjarka.

(Gretna Van Fleet/Foto: Brian McNamara, Detroit Free Press)
(Gretna Van Fleet/Foto: Brian McNamara, Detroit Free Press)

U razgovoru za Detroit Free Press, simpatična baka otkrila je kako nije ni slutila da će bend postati toliko popularan:

– Nisam mislila da će (bend) dugo trajati – smatrala sam da neće daleko dogurati s tim ludim imenom.

Sada kad je bend stekao svetsku popularnost i sama gospođa Van Fleet postala je poznata ličnost. Basista i klavijaturist a Sam Kiska smatra kako i ona ima status rock zvezde budući da je fanovi redovno zaustavljaju na ulici kako bi se fotografisali ili porazgovarali s njom.

Gospođa Van Fleet ipak nije najveći fan benda. Priznaje:

– To nije baš moja omiljena vrsta muzike i momci to znaju –  ali dodaje: – Smatram da su jako talentovani i imaju moju podršku.

Omiljena pesma joj je “Flower Power”:

Iz benda, prenosi NME, kažu da su jako privrženi imenu i da ne mogu da zamisle neku drugu opciju, posebno ne nakon što su nedavno otkrili i kako ime nosi i simbolizam,  a znači “na vodi”:

– To je holandski prevod, ali zvuči nordijski – objasnio je Sam Kiska. Odnosi se na pomorstvo, a tema pomorstva je nešto što ih je, posebno u književnosti, intrigiralo oduvek:

– Na neki način, to je ono što smo mi oduvek hteli da radimo i ono što upravo radimo. Mi smo zapravo putnici. Možda ne na vodi, ali na kopnu. Dakle, ime je i prilično simbolično, čak i više nego što smo nameravali, ali smo zahvalni što je tako ispalo.

Posle dva uspešna hit singla, debitantski album Grammyjem nominovane grupe Greta Van Fleet, “Anthem Of The Peaceful Army“, objavljen je u oktobru 2018.  i odmah se našao na prvom mestu Billboardove top liste. Album je takođe redovno uvrštavan na liste najboljih albuma iz 2018. godine.

Usprkos podeljenom mišljenju o muzici koju rade, GVF su pokazali kako svojim old school rock and rollom mogu dopreti i do novih i starijih generacija.

HL/Izvor: mixer.hr

Previous post

Straight Mickey and the Boyz 12. januara u SubBeernom centru

Next post

ISCEDI PRIČU DO KRAJA... Posle knjige i filma stiže i mjuzikl "The Notebook"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *