Home»Muzika»Svilajnac neće ni korak nazad… Hosenfefer, Psycho-Sonic Boris And Hosenfefer i Tongue Tied Twin prašili u Lobi baru

Svilajnac neće ni korak nazad… Hosenfefer, Psycho-Sonic Boris And Hosenfefer i Tongue Tied Twin prašili u Lobi baru

4
Shares
Pinterest Google+
Hosenfefer/Photo: M.B.M.
Hosenfefer/Photo: M.B.M.

U okviru svog projekta “Ni korak nazad”, pod pokroviteljtom Opštine Svilajnac, Udruženje građana ROĐEN NEGDE DOLE organizovalo je  u Svilajncu koncert bendova Hosenfefer i Psycho-Sonic Boris And Hosenfefer iz Kosovske Mitrovice, kao i izvarednom  bluzeru iz Švajcarske, Tongue Tied Twinu, koji je imao mini turneju po Srbiji (Kosovska Mitrovica, Vrnjačka Banja, Svilajnac, Kladovo i Beograd). Na taj način je u Lobi baru simbolično ispraćena stara i najavljena nova godina u kojoj će ovakvih koncerata, veruju organizatori, biti još više.

Tongue Tied Twin /Photo: M.B.M.
Tongue Tied Twin /Photo: M.B.M.

Koncert je otvorio srpski zet Tongue Tied Twin, jedan od najboljih OMB bendova na svetu i kome je ovo bio peti nastup u Svilajncu. Svake godine kada dođe u tazbinu, TTT kreće na turneju, propovedajući zvuk bluza i prljavog rokenrola po malim mestima širom Srbije. Koncept u kome jedan čovek menja ceo bend i pritom zvuči kao da svira više muzičara, osnovna je odlika OMB bendova. TTT sam svira istovremeno bas bubanj, kontra činelu, gitaru i po potrebi usnu harmoniku. U odnosu na prethodne nastupe  na ovom su bile zastupljene i cigar box gitare, koje je napravio sam Kris, usavršivši zanat izrade ovih specifičnih gitara koje imaju dve, tri ili više žica, u zavisnosti od oblika i željenog zvuka, i sastavni su deo američkog folklora.

Pošto ih ima nekoliko, tokom svog koncerta ih je menjao, a svaka od njih ima različitu rezonancu koja dočarava autentični zvuk Misisipija, pamuka ili divljeg afričkog plesa. TTT je u svom radu originalan, emotivan i posvećen muzici, nezaobilazan je uticaj crnih majstora slajd gitare Sun Housa, Rl Burnside modernog Seasick Steve i minimalističnih The Gories. Svirao je svoje najbolje pesme “Control”, “Digging”, “Stranglehold”, i neobilaznu obradu “1.000 godina” Partibrejkersa koju svira samo na svojim koncertima  u Srbiji. Nastup je trajao 45 minuta i kao i uvek ostavio impresivan utisak na publiku.

Psycho-Sonic Boris And Hosenfefer/Photo: M.B.M.
Psycho-Sonic Boris And Hosenfefer/Photo: M.B.M.

Odmah za njim krenuli su drugari iz Kosovske Mitrovice predvođeni pevačima Borisom i Perom. Oni su autorski bend i pevaju na engleskom jeziku. Prvi na binu je izašao  Boris, kome je ovo bio treći nastup u Svilajncu, a on se grupi Hosenfefer priključio 2005. godine i od tada nastupaju kao dva benda  – (PSYCHO-SONIC BORIS AND HOSENFEFER kao jedan bend i HOSENFEER kao drugi bend). Muzika sa Borisom je žestoka, oslonjena na garažni pank  i on je u  početku, kada su bili tribute The Sonics (legendarni USA 60 garage punk) samo pevao, da bi kasnije počeo da svira gitaru na njihovim autorskim pesmama,  dopunjujući specifičan  zvuk ovog odličnog benda. Nastup im je trajao oko sat vremena u okviru koga su svirali svoje  pesme  “King of Creeps”, “Make You Die”, “Psycho Cock”, poneku obradu Soniksa i možda i dve najbolje pesme iz njihovog opusa “Conquer And Rule The World” i “Put You Down”.

Nakon kraće pauze dugokosi Pera (imidžom podseća na Džefa Klejtona, pevača Antiseena) počeo je svoj divlji ples, takođe po peti put nastupajuči u Svilajncu. Hosenfefer je nastao 1997. godine, za svoju muziku kažu da je “down’n’dirty punk’n’roll”.  Iza sebe imaju veliki broj objavljenih albuma, vinila i pojavljivanja na različitim kompilacijama sa domaćim i sa stranim bendovima. Muzika sa Perom je brža i žešća, i u njoj dominira njegov snažan  vokal. Mnogi Hosenfefer smatraju najbržim punk bendom Srbije. Svoj blok pesama krenuli su furiozno, sa “Bite you Scum” obradom GG Alina, “Knife om my back”, “Student City”… sve sa prvog CD-a, zatim “Alcohol + Hate”, “Keep On Drivin”, “And Then Death Comes”, “I Met You And Died”. Nastup je trajao oko sat vremena i oni su ovo posebno veče, pa i čitavu godinu, priveli su kraju u baš žestokom ritmu. Pored pomenuta dva pevača bend čine najmlađi član, bubnjar Zoki, zatim basista Vanja i nezamenljivi gitarista Filip.

Činjenica da rok koncerti u organizaciji Udruženja građana Rođen negde dole u Svilajncu privlače uvek veliki broj publike, radnim danima ili vikendom, i da je ovaj koncert pratila lokalna TV Centar, nema sumnje da nas u ovom gradu čeka više nego zanimljiva 2019. rok godina.

HL/M. B. Marković

Previous post

TUŽAN POČETAK GODINE... Preminuo čuveni glumac Marko Nikolić

Next post

Kreće nova rock i metal revolucija... Nove albume najavili Slipknot, Rammstein, Megadeth, Tool, AC/DC, RHCP...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *