Home»Kult»ONI SU BILI – REVOLUCIJA: Legendarna riječka punk grupa Paraf konačno dobija svoju diskografsku antologiju

ONI SU BILI – REVOLUCIJA: Legendarna riječka punk grupa Paraf konačno dobija svoju diskografsku antologiju

8
Shares
Pinterest Google+
Paraf/Photo: facebook@parafrijeka
Paraf/Photo: [email protected]

Posle više od četrdeset godina od nastanka grupe i prvih snimaka autorskog materijala, kultni punk bend Paraf dobija svoju antologiju, četvorostruki CD box-set “Sabrana djela 1976.-1987.”. Reč je o jednom od najiščekivanijih diskografskih projekata na ovim prostorima, s obzirom da su Parafi jedini od relevantnih muzičkih formacija iz razdoblja punka i novog talasa koji dosad na CD formatu nemaju zabeležen barem deo svoga stvaralaštva.

Paraf/Photo: facebook@parafrijeka
Paraf/Photo: [email protected]

Box-set grupe Paraf konačno na CD-ovima donosi sve originalne snimke koje su inicijalno objavile dve ljubljanske diskografske kuće početkom osamdesetih godina. Takođe, box-set sadrži dosad neobjavljeni četvrti album “Paraf Live” sa snimcima uživo nastalim 1985. i 1986. godine.

“Sabrana djela 1976.-1987.” sadrže sva tri studijska albuma Parafa: “A dan je tako lijepo počeo”, “Izleti” i “Zastave”, u njihovim originalnim oblicima kaoi već pomenuti album uživo “Paraf Live”. Na studijskim albumima kao bonusi nalaze se oba singla Parafa “Rijeka/Moj život je novi val” kao i “Fini dečko/Tužne uši”. Takođe, kao bonus prvi album uključuje singl-verziju “Narodne pjesme” i po prv put kultnu pesmu izvođenu samo na koncertima “Goli otok”. Na drugom albumu “Izleti” nalaze se alternativne i demo verzije pesama s albuma snimljene uživo. Bonusi s albuma “Zastave” uključuju alternativne verzije istih numera iz drugog studijskoga sessiona i muziku originalno snimljenu za dokumentarne filmove, kao i nedovršeni demo nikad objavljene numere “Platno široko”.

Paraf/Photo: facebook@parafrijeka
Paraf/Photo: [email protected]

Booklet na 72 stranice uključuje brojne poznate i dosad neobjavljene fotografije banda, kao i hronologiju, beleške Ivana Moleka i Velida Đekića kao i intervju koji je Bojan Mušćet vodio s originalnom postavom banda.

Objavljivanje sabranih dela Parafa ima funkciju beleženja važnog dela kulturne baštine jer su Parafi ključno uticali na muzička zbivanja nekadašnje države. Krajem sedamdesetih i u prvoj polovini osamdesetih inaugurirali su i kreirali prekretnicu u poimanju i praktikovanju popularne muzike kao i njene uloge u društvu. Bili su među prvim punk pojavama izvan Velike Britanije a uz ljubljanske Pankrte ukorak su pratili globalni muzički prevrat koji su iz Britanije vodili Sex Pistols, The Clash, The Damned i drugi.

Paraf/Photo: facebook@parafrijeka
Paraf/Photo: [email protected]

Posebno je velik njihov uticaj na ono što danas poznajemo kao riječku rock scenu. Parafi su ključna pojava punk i novotaalsne eksplozije u gradu a uz delovanje tog benda nastala je bogata scena, nadovezali su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, strip crtači, ogroman broj novih muzičkih grupa i svi drugi koji su obeležili riječki novi talas. Što je najbolje, Parafi su sve to uspeli da urade dvaput, s dve postave – s prvom koja je iznedrila punk na području bivše Jugoslavije, i s drugom koja je na istom području definisala novotalasne post-punk idiome.

HL/Izvor: Mixer-hr

Previous post

Juče ih je stvorilo, sutra stvaraju sami... Bjesovi b(j)esneli u SubBeernom centru

Next post

MISTERIJA... Pol Makartni objavio pa obrisao s YouTubea potpuno novu pesmu – "Get Enough"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *