Home»Film»STIVEN KING nije ni dolar zaradio od kultnog filma “BEKSTVO IZ ŠOŠENKA”, iako je snimljen prema njegovoj originalnoj priči… Evo kako je do toga došlo

STIVEN KING nije ni dolar zaradio od kultnog filma “BEKSTVO IZ ŠOŠENKA”, iako je snimljen prema njegovoj originalnoj priči… Evo kako je do toga došlo

7
Shares
Pinterest Google+
Stiven King/Photo: YouTube printscreen
Stiven King/Photo: YouTube printscreen

Film koji je postao klasik sedme umetnosti zasnovan je na pripovetki “Rita Hejvort i iskupljenje u Šošenku”, koju je popularni autor horor fantastike Stiven King napisao 1982. godine.

Mnoga popularna Kingova dela su doživela uspešne filmske ekranizacije, ali kada je pisao pripovetku koja će kasnije biti ovekovečena u jednom od najcenjenijih filmova američke kinematografije, verovatno nije ni slutio ovakav uspeh.

Prava na ekranizaciju priče je 1987. godine otkupio reditelj Frenk Darabont, tada još uvek ne naročito afirmisan filmski stvaralac. Film “Bekstvo iz Šošenka” uspeo je da snimi tek sedam godina kasnije. Darabont je napisao scenario za osam nedelja i film je dobio zeleno svetlo za snimanje nekoliko nedelja nakon što je predao finalnu verziju rukopisa.

Frenk Darabont je otkupio prava na priču od Stivena Kinga za 5.000 dolara, što iz današnje perspektive deluje kao mala suma novca za delo koje je kasnije nastalo. U novom intervjuu u kome se priseća tog perioda, King je priznao da nikad nije unovčio ček koji je dobio za priču. Štaviše, King je vratio ček Darabontu.

Nekoliko godina nakon što je film izašao, Darabont je dobio uramljeni ček poštom sa posvetom:

– Za slučaj da ti ikada zatreba novac za kauciju. S ljubavlju, Stiv.

HL/Izvor: espreso.rs

 

 

Previous post

System Of A Down više nisu u svađi i rade na novom albumu, "najboljem do sada"...

Next post

Hornsman Coyote Soundsystem: Ljubav svima... Vidimo se 29. decembra u Starom Bitefu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *