Home»Kult»36 skulptura gigantskih golubica za 50 godina Woodstock festivala… a da li znate koliki je bio honorar Džimija Hendriksa za taj nastup?

36 skulptura gigantskih golubica za 50 godina Woodstock festivala… a da li znate koliki je bio honorar Džimija Hendriksa za taj nastup?

4
Shares
Pinterest Google+
Woodstock/Photo: printscreen
Woodstock/Photo: printscreen

“Poluvekovna” godišnjica Woodstock festivala, osim pokušaja reinkarnacije ovog istorijskog muzičkog događaja, biće obeležena postavljanjem skulptura golubica kao simbola festivala širom okruga Sullivan u državi New York u kojoj je 1969. održan višednevni festival.

Postavljanje 36 gigantskih golubica od pleksiglasa, koje će u stilu ’60ih oslikati lokalni umetnici, deo je 750.000 dolara vrednog programa obeležavanja godišnjice legendarnog muzičkog festivala u sklopu koje se planira i realizacija virtualne šetnje ovim istorijskim lokalitetom.

Woodstock/Photo: printscreen
Woodstock/Photo: printscreen

U trenutku koji je obeležio muzičku pa i svetsku istoriju, na farmi Maksa Jasgura u Bethelu u avgustu te godine okupilo se oko 500.000 ljudi. Za vreme povremeno kišovitog vikenda na open air pozornici nastupilo je 32 neverovatna izvođača.

Naravno, nezaboravni nastupi Džimija Hendriksa i Dženis Džoplin deo su sjajnih trenutaka koje istorja pamti. Prema nedavno otkrivenim dokumentima, Hendriks je bio najbolje plaćeni izvođač koji je za nastup dobio 18.000 dolara, ekvivalent današnjih 100.000 dolara. Ulaznice za festival koštale su 18 dolara (odnosno današnjih 100 dolara) u pretprodaji  i 24 dolara (ekvivalent današnjih 134 dolara) na ulazu.

Povodom proslave 50. godišnjice najavljen je i veliki “povratak” kultnog Woodstocka. Festival je najavljen za 2019. godinu, a u saradnji s Live Nationom organizuje ga Bethel Woods Center for the Arts, neprofitna organizacija sa sedištem smeštenim na istorijskoj lokaciji održavanja Woodstocka. Na istoj lokaciji nalazi se počasni muzej kao i koncertna dvorana u kojoj se u periodu od juna do septembra redovno održavaju koncerti. “Woodstock 2019” usklađen je s datumima održavanja izvornog događaja pa je proslava 50. godišnjice zakazana za 16, 17. i 18. avgust iduće godine.

Ko će nastupiti još uvek se ne zna, ali najavljeno je kako će lineup obuhvatiti razne dekade i muzičke žanrove. Publika takođe može da očekuje i razne demonstracije na temu kreativnosti, izražavanja strasti prema muzici, kao i pozitivne vizije budućnosti.

HL/Izvor: mixer.hr

Previous post

UŽI SPISAK MUZIČKIH NOMINACIJA ZA OSKARA... A na njemu Tom Jork, Kendrik Lamar, Šade, Lejdi Gaga...

Next post

Manija božićnih obrada... I The Flaming Lips su podlegli, a to zvuči... skroz blesavo i dobro

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *