Tako je (o ljubavi) govorio Bob Marli: Samo jednom u životu nađeš nekog ko može da okrene tvoj svet

0
80
Bob MArli/Photo: facebook@BobMarley
Bob MArli/Photo: facebook@BobMarley

Robert Nesta Marli, ili jednostavno Bob Marli, kako ga poznaje ceo svet, legendarni je rege muzičar, koji je zaslužan za popularizaciju ovog žanra širom planete.

Najpoznatiji rastafarijanac bio je veliki humanista i ambasador mira. Samo neki od dokaza njegove misije su Medalja za mir, koja se dodeljuje onima koji su pomogli borbu za pravdu i mir u zemljama trećeg sveta, a koja mu je uručena od strane Ujedinjenih nacija, kao i Orden časti, kojim ga je posthumno odlikovala njegova rodna Jamajka.

Preminuo je 11. maja 1981. godine, posle bezuspešnog lečenja raka. Imao je samo 36 godina. Sahranjen je u rodnom mestu, ali je su njegovi posmrtni ostaci 2000. godine prebačeni u Etiopiju, zemlju prema kojoj je Marli gajio neizmernu ljubav, kao pripadnik rastafarijanstva.

Pored brojnih pesama koje je ostavio iza sebe, a koje su i dan danas domaći zadatak za sve muzičare, kao i sastavni deo plejlisti svih ljubitelja dobre muzike, Marlijeve reči se još pamte i ostaju inspiracija generacijama muzičara koje dolaze.

“Samo jednom u tvom životu, u to verujem, pronađeš nekoga ko u potpunosti može da okrene tvoj svet. Govoriš im stvari koje nikada nisi podelio s drugom dušom i oni apsorbuju sve što kažeš i zapravo žele da čuju više.

Delite nade za budućnost i za snove koji se nikada neće ostvariti. Ciljeve koji nikad nisu postignuti i mnoga razočaranja koja vam je život doneo. Kada se dogodi nešto čudesno, ne možeš da dočekaš da im pričaš o tome, znajući da će podeliti tvoje uzbuđenje.

Ne stide se da plaču s tobom kada te boli ili se smeju kad praviš budalu od sebe.

Nikada ne povređuju tvoje osećaje ili čine da se osećaš kako nisi dovoljno dobar, već te podižu i pokažu ti stvari o sebi koje te čine posebnim, prelepim.

Nikada ne postoji nikakav pritisak, ljubomora ili takmičenje, već samo tiha mirnoća kad su u blizini. Možeš biti svoj i ne brinuti o tome šta će misliti o tebi jer te vole zbog onoga što jesi.

https://www.youtube.com/watch?v=Mm7muPjevik

Ono što izgleda beznačajno za većinu ljudi, kao što su beleška, pesma ili šetnja, postaju neprocenjivo blago koje se čuva u tvom srcu kako bi se zauvek cenilo. Sećanja na djetinjstvo se vraćaju i tako su jasna i živopisna kao da si opet mlad. Boje izgledaju sjajnije i briljantnije. Smeh postaje deo tvog svakodnevnog života, dok je ranije bio redak ili uopšte nije postojao. Telefonski poziv ili dva tokom dana pomažu ti da prođeš kroz celodnevni posao i uvek donesu osmeh na tvoje lice.

U njihovom prisustvu nema potrebe za kontinuiranim razgovorom, zadovoljan si što ih samo imaš u blizini. Stvari koje te nikad nisu zanimale postale su fascinantne jer znaš da su važne za tu osobu koja ti je tako posebna.

Razmišljaš o toj osobi u svakoj prilici i u svemu što radiš. Jednostavne stvari, kao što je bledo plavo nebo, nežni vjetar ili čak olujni oblak na horizontu, te podsećaju na nju.

Otvaraš svoje srce znajući da postoji mogućnost da će jednog dana biti slomljeno i pritom doživljavaš ljubav i radost koju nikada nisi mogao ni da sanjađ. Otkrivaš da je ranjivost jedini način da dopustiš svom srcu da oseti istinski užitak koji je toliko stvaran da te plaši. Otkrivaš snagu znajući da imaš pravog prijatelja ili možda srodnu dušu koja će ti ostati lojalna do kraja. Život izgleda drugačije, uzbudljiv i vredan. Tvoja jedina nada i sigurnost leži u saznanju da su deo tvog života”.

Tako je govorio Marli…

HL/Izvor: cdm.me

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime