Home»Kultura»“KÓD” IN THE PAROBROD… GODIŠNJA IZLOŽBA SLIKARSKO-GRAFIČKE SEKCIJE ULUPUDS-A

“KÓD” IN THE PAROBROD… GODIŠNJA IZLOŽBA SLIKARSKO-GRAFIČKE SEKCIJE ULUPUDS-A

3
Shares
Pinterest Google+

Velika tradicionalna izložba slikarsko-grafičke sekcije jednog od najreprezentativnijih i najdugovečnijih profesionalnih umetničkih udruženja na ovim prostorima – Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), biće svečano otvorena u ponedeljak, 24. decembra, u Ustanovi kulture Parobrod, sa početkom u 19 časova.

Više od šesdeset najnovijih radova različitih autora, članova slikarsko-grafičke ali i drugih sekcija ULUPUDS-a, uvršteno je u ovogodišnju selekciju na temu koja svojom višeznačnošću, u potpunosti odgovara savremenom trenutku, postajući izazov za kritičko promišljanje autorima.

Vera Vujić, Leptir
Vera Vujić, Leptir

Kȏd, bilo kao genetička poruka, skup slovnih znakova, sistem komunikacije, otisak prsta ili tajna šifra stvaraoca, kȏd ponašanja ili odevanja, moralni kȏd, softverski kȏd ili bar-kȏd, predstavlja problemsku osnovu većine radova na izložbi – slika, grafika, fotografija, skulpture, tipografija, ali i radova u enterijeru. 

Viki Virijević
Viki Virijević

Slikarsko-grafička sekcija ULUPUDS-a sa oko 450 aktivnih članova, kao jedna od najstarijih sekcija Udruženja koje datira još od 1953. godine, pod svojim okriljem okuplja akademske umetnike koji se ne bave samo primenjenim slikarstvom i grafikom, već i ilustracijom, karikaturom, stripom, konzervacijom i restauracijom. Sekcija na godišnjem nivou, pored gore pomenute, godišnje izložbe, organizuje još dve velike kolektivne izložbe. Jedna od njih, pod nazivom “Mali format”, osobena po svojim gostovanjima širom Srbije, ove godine je nakon osam gradova (Velika Plana, Stara Pazova, Paraćin, Jagodina, Čačak, Ivanjica, Aleksinac, Kruševac), svoj umetnički itinerer svečano privela kraju u beogradskoj galeriji Singidunum, u kojoj će publika imati prilike da je poseti do 22. decembra.

Jasna Dramićanin, Triptih Crno-Crveno-Crno
Jasna Dramićanin, Triptih Crno-Crveno-Crno

Druga velika izložba sekcije, “Tradicionalno – moderno”, takođe je aktuelna, i može se pogledati u galeriji SKC-a (Kralja Milana 48, Beograd) do kraja decembra ove godine.

Autor stručnog teksta u katalogu izložbe “KÓD” je istoričarka umetnosti, Jelena Balević, a izložba će za sve posetioce biti otvorena do 15. januara 2019. godine.

Kȏd, plakat
Kȏd, plakat
Kȏd, katalog
Kȏd, katalog
Kȏd, katalog
Kȏd, katalog
Kȏd, katalog
Kȏd, katalog
Kȏd, katalog
Kȏd, katalog
Kȏd, katalog
Kȏd, katalog

HL

Previous post

OVO JE STVARNOST... SVIDELO NAM SE ILI NE: Drejk je najslušaniji muzičar u istoriji Spotifya

Next post

NEVERNE BEBE NE BROJE KILOMETRE... U foto-finišu 2018. šest koncerata za 10 dana

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *