Damir Urban: Ne mogu više da napišem hit, jer ne mogu da pogodim duh ovog vremena, sve i da želim

0
72
Oglasi
Urban&4/Photo: AleX
Urban&4/Photo: AleX

Damir Urban je na muzičkoj sceni 30 godina. Njegovi konceti su rasprodati u rekordnim rokovima, ali ovaj Riječanin dobro pamti period kada je nastupao po klubovima, neretko polupraznim.

– Nije to bilo tako davno. Mislim da je to za muzičara dobro, kao što je dobro dete upisati u vrtić da se soči da to radiš zbog sebe, prvenstveno zato što to voliš. To te izgradi. Nama je u bendu danas muzika zabava, u njoj uživamo, igramo se. Za bend je dobro kad krene loše jer, da smo odmah rasprodavali dvorane, danas ne bismo bili zreli kao što jesmo i ne bismo znali zbog čega se bavimo muzikom. Ako sviraš pred praznim klubovima i još ti je gušt, to znači da ste sebe preozbiljno shvatili. Poželeo bih takav put svakom mladom muzičaru, koliko god to nekome čudno zvučalo – kaže Urban.

Shvata, međutim, da su se vremena promenila i da počeci danas izgledaju drugačije nego pre 20 ili 30 godina.

– Zameramo mladim izvođačima što se prijavljuju na te talent šouove, ali to je, zapravo jedino mesto gde se mogu predstaviti ljudima. Ne postoje više klubovi kao kad smo mi počinjali. Ja jesam generalno protiv tih programa, ali nisam toliko glup da ne vidim da im je to jedina mogućnost. Nadam se samo da su ti momci i cure dovoljno pametni da s takvom instant slavom mogu nositi – kaže Urban.

U početku, za njega je muzika bila samo hobi. Počeo je još u osnovnoj i srednjoj školi, ali prva ljubav bila je likovna umetnost, koju je i studirao.

– Ispočetka sam se bavio muzikom jer sam hteo da budem frajer, hteo sam da se istaknem. To mi je bila čista zabava i dugo mi je trebalo da shvatim da je muzika ozbiljna stvar i da postanem odgovoran prema tome što radim. Danas gotovo uopšte ne slikam, muzika me u potpunosti ispunjava i krade mi svaki slobodni trenutak. Nemam potrebe za izražavanjem u nekom drugom mediju – ističe.

Iako je vlasnik mnogih prestižnih nagrada za svoj dosadašnji rad i iako njegove hitove znaju sve generacije, bez obzira na to slušaju li ga inače ili ne, Urban danas kaže da više ne zna da napiše hit.

– Mogu ja napisati dobru pesmu, ali kriterijumi su se promenili. Nekad je to bilo dovoljno da imaš hit, sad su stvari malo drugačije. Muzika koju danas čujem na radiju meni je potpuno neshvatljiva. Imam osećaj da se pesme rade samo da bi se što ugodnije provelo vreme. To su, zapravo, neke muzičke podloge za kupovanje po tržnim centrima. Po meni, muzika treba da bude uzbudljiva, da te natera da staneš, poslušaš i razmisliš. Danas to više nije tako. Zato mislim da ne mogu da napišem hit – jednostavno ne mogu da pogodim duh ovog vremena sve ni da želim. Zato ni ne pokušavam – kaže.

To ne znači da je stao s “proizvodnjom”. Trenutno radi na četiri projekta: novi album s bendom, album s filharmonijom, svoj album muzičko-scenskih priča i remasterizovano izdanje sad već kultnog albuma “Žena dijete”. Sve bi to trebalo da bude objavljeno naredne godine.

HL/Izvor: 100posto.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime