Home»Muzika»MA, ČISTA NAUKA… Muzički analitičari pronašli formulu za savršen božićni hit

MA, ČISTA NAUKA… Muzički analitičari pronašli formulu za savršen božićni hit

Pet Shop Boys, čini se, imaju najbolju božićnu pesmu svih vremena.

4
Shares
Pinterest Google+
Pet Shop Boys/Photo: facebook@petshopboys
Pet Shop Boys/Photo: [email protected]

Muzički analitičari sproveli su analizu nečega što je trebalo da otkrije koja je pesma po svim parametrima savršeno pogodila tržišne zateve za božićnim hitom. Analizirajući svaki božićni hit u poslednjih 50 godina, diskografska kuća Ostereo došla je do zaključka da je “Always On My Mind”, kojom su Pet Shop Boys obradili Elvisa Prislija, ustvari – savršena božićna pesma.

Kako navode istraživači, ako pesma traje tri minuta i 57 sekundi, ako je u G molu, ako njena brzina iznosi 114 bpm-a u minutu i ako je izvodi solo izvođač od 27 godina, ima mnogo više šansi da završi na vrhu božićne top liste. Takođe, valja izdvojiti da su od svih analiziranih pesama čak polovina bile obrade, gotovo nijedna nije striktno pevala o Božiću i većina su balade.

Zlatnom ključu najbliže su se primakli Pet Shop Boys. S jedne strane zaista je reč o obradi, ali “Always On My Mind” se, u ovom slučaju, izvodi u duetu – koji je, u proseku, te 1978. imao 31,5 godina – a pesma ima ukupno 125 bpm-a po minutu.

– Mislim da smo daleko od toga da algoritmički složimo savršenu božićnu pesmu – priznaje Hauard Marfi, osnivač Ostereoa, u saopštenju za medije. – Ipak neke od spomenutih karakteristika zasigurno će, u božićno vreme, više rezonovati u ušima javnosti.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

LIDER PARNOG VALJKA (VIŠE) NE VOLI DŽONIJA: Dobar autor nije nužno i dobar čovek

Next post

Danijel Deni Karalić singlom "Sloboda" najavljuje debi EP

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *