Home»Film»“Farenhajt 11/9” Majkla Mura premijerno u Beogradu

“Farenhajt 11/9” Majkla Mura premijerno u Beogradu

4
Shares
Pinterest Google+
Farenhajt 11/9 Photo: YouTube printscreen
Farenhajt 11/9 Photo: YouTube printscreen

U Domu omladine Beograda u utorak, 4. decembra od 18 časova premijerno će biti prikazan novi dokumentarni film Majkla Mura “Farenhajt 11/9” u 2i Film distribuciji.

“Farenhajt 11/9” predstavlja provokativan i komičan pogled na vreme u kojem Amerikanci žive, a naziv filma se odnosi na dan proglašenja Trampa kao novog predsednika SAD (9. novembar).

U sredu, 5. decembra od 18 časova biće održana još jedna premijerna projekcija u Domu omladine Beograda, a film kreće u redovnu bioskopsku distribuciju od 6. decembra.

Nakon premijere 4. decembra, publika će imati priliku da učestvuje u debati “Kako je došlo do ovoga i kako se izlazi iz ovoga?”, što je ujedno i ključno pitanje ovog filma. U razgovoru učestvuju eminentni govornici iz oblasti politike, filma i medija: Ivan Vujačić, profesor ekonomije i bivši ambasador u SAD (2002-2009), Veljko Lalić, osnivač i urednik Nedeljnika i Janko Baljak, redovni profesor na FDU i filmski i televizijski reditelj.

Farenhajt 11/9 Photo: YouTube printscreen
Farenhajt 11/9 Photo: YouTube printscreen

Tribinu moderira Ana Martinoli, vandredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti. Učesnici debate razgovaraće o važnim pitanjima koje pokreće još jedan Murov dokumentarac.

Koliko je Donald Tramp simptom globalnih političkih procesa zasnovanih na populizmu, dominaciji nacionalnog identiteta i besu prema establišmentu? Da li, kao građani (i glasači), danas imamo poverenja u političke institucije, kako da se ono ojača ili ponovo uspostavi? Ko je sve olakšao i omogućio fenomen “Predsednik Donald Tramp”? Šta danas znači politička odgovornost i ko za nju garantuje?

Majkl Mur je najpoznatiji je dokumentarista na svetu, i autor najunosnijeg dokumentarnog filma svih vremena “Farenhajt 9/11” iz 2004. godine , kao i filma “Ludi za oružjem” za koji je 2003. osvojio Oskar za najbolji dokumentarni film. Čak i s ovakvom titulom, postoji još vrlo malo stvari koje čak i ovaj provokativni filmski autor može reći o Trampu koje nisu bile beskrajno ponavljane u medijima od proglašenja rezultata izbora 2016. do danas.

Previous post

Rami Malek objasnio zašto "Boemska rapsodija" nije otkrila sve istine sve o Frediju

Next post

VRATILA SE ENI LENOKS... Ovo je njena prva pesma posle osam godina studijske pauze

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *