Home»Muzika»Kasete se definitivno vratile i – skuplje su od ploča

Kasete se definitivno vratile i – skuplje su od ploča

8
Shares
Pinterest Google+
audio kasete/Photo: Pixabay
audio kasete/Photo: Pixabay

Čini se da kasete nisu rekle sve što su imale i da su ponovo među nama. Sada više ne postoje samo one stare koje se prodaju iz nostalgičnih razloga, već su došla i potpuno nova i remasterizovana izdanja. Na Amazonu se tako mogu naći kasete bendova kao što su: Nirvana, Queen, Metallica, Led Zeppelin, U2 i drugi. I mnoge od njih uopšte nisu jeftine kada se uporede sa drugim muzičkim formatima.

Pitate se zašto uopšte izlaze nova izdanja? U Velikoj Britaniji je prošle godine prodato 22.000 audio kaseta, a u prvih šest meseci ove godine, rast u prodaji je bio čak 90% sa trendom da se nastavi. Ima i onih koji misle da je povratak kaseta došao kao način da umetnici sa elektronske scene dobiju posebna izdanja i stignu do publike širom sveta u fizičkom formatu umesto digitalnog.

Target je u prodaju pustio kasetu prvog albuma pop pevačice Britni Spirs “Baby one more time” i to u godini kada “Baby” proslavlja 20. rođendan.

DrAALzkU0AMskaE

Maraja Keri nedavno je izdala album “Caution” koji je pobrao brojne pohvale, a pevačica je otkrila da će se prodavati i u formi kasete.

Ranije ove godine pisalo se o Nacionalnoj audio kompaniji, poslednjoj fabrici kaseta koja se nalazi u američkoj državi Misuri.

Iako je prošlo skoro 20 godina otkad su zamenjene CD-ovima, prema ričima generalnog direktora Stiva Stepa, kasete se proizvode više nego ikada.

Kompanija posluje od šezdesetih, a kada su kasete izašle iz upotrebe, njihova se proizvodnja svodila na samo specijalne narudžbine.

Tako je bilo do 2014, godine, kada je iz fabrike izašlo deset miliona kaseta, da bi se taj broj za trećinu povećao u 2015. i za još mnogo više u 2016.

– Bili smo previše tvrdoglavi da bismo prestali sa proizvodnjom. Sada pravimo više audio kaseta nego što smo ikada pravili – kaže Step.

Step kaže da je uvećanju posla njegove kompanije najviše doprinio “retro pokret”.

– Dok držite kasetu u rukama, ne možete a da ne osetite nostalgiju – dodaje.

NAK sarađuje s velikim izdavačima kao što su Sony i Universal, ali ima i manje ugovore s nezavisnim bendovima koji, prema Stepovim ričima, žele “topao analogni zvuk”.

Robert Koverston, glavni tehničar u fabrici, kaže da su nove generacije otkrile kasete i da su im se dopale.

– Nama sumnje da se kasete vraćaju – tvrdi, dodajući da su se od 2014. godine do danas svi značajniji svetski bendovi javili sa zahtevom za saradnju.

 

Previous post

UN proglasio REGE MUZIKU nematerijalnom kulturnom baštinom

Next post

Novi album Parnog valjka ekskluzivno na Deezeru

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *