Treći Belgrade Metal United Festival 21. decembra u SubBeernom centru

0
78
Photo: Promo
Photo: Promo

Bendovi Past Redemption, War Engine, Nemesis, Void Inn i Vicery nastupiće na Belgrade Metal United festivalu koji će biti održan u petak 21. decembra u SubBeernom Centru u Beogradu.

Pored beogradskih bendova Void Inn, Nemesis  i Vicery i žestokih momaka iz novosadskog benda War Engine, ovog puta beogradska publika će po prvi put moći da čuje bugarski bend Past Redemption.

Posle dva uspešno organizovana Belgrade Metal United festivala 2016. i 2017. godine organizatori su odlučili da nastave sa radom i naprave novo okupljanje.

I ove godine, svi ljubitelji tvrdog zvuka će moći da uživaju u šarenolikom line-up(u) festivala. Za razliku od prethodnih godina, ovog puta publika će imati priliku da pored domaćih bendova čuje i bugarski death/grindcore bend Past Redemption, koji će prvi put nastupiti u Beogradu.

Ulaznice će se prodavati na dan koncerta na ulazu SubBeernog Centra. Početak koncerta zakazan je za tačno 20:00 časova. Kako bi motivisali publiku da dođe na vreme, organizatori su odlučili da će se ulaznice prodavati po ceni od 400 dinara do 20:00 časova, a posle 20:00 časova po ceni od 500 dinara.

Past Redemption/ Photo: Facebook @PastRedemptionOfficial
Past Redemption/ Photo: Facebook @PastRedemptionOfficial

Past Redemption je osnovan u Sofiji leta 1992. Na jesen 1993. godine bend je snimio prvi album pod nazivom “Decomposed” (Riva Sound) koji je objavljen iste godine.

Album je žanrovski određen kao grind/death metal i postao je prilično zapažen od strane lokalne publike (“Decomposed” se dva meseca nalazio na prvom mestu nacionalne muzičke liste kao najprodavaniji album te godine).

Leta 1994. godine bend ponovo ulazi u studio i snima drugi album “Useless Amputations”, koji se na tržištu pojavio krajem avgusta iste godine, a ekipa odlazi na turneju po Bugarskoj tokom koje je gitarista Krasimir povredio ruku zbog čega je bio prinuđen da neko vreme prestane sa sviranjem.

Posle ovog nemilog događaja bend se raspao. Deset godina kasnije bubnjar Stiven i Krasimir odlučili su da je vreme da se bend ponovo oformi.

Posle nekoliko izmena u postavi, pridružuju im se Mitko (bas), Deni (vokal) i Ivan (gitara) i bend počinje da radi na novom materijalu.

U proleće 2005. Past Redemption ponovo ulazi u studio i snima treći album pod nazivom “Forever Burning Scorn” koji se na tržištu pojavio 21. decembra iste godine.

U međuvremenu, bend je počeo da radi na novom materijalu i njihov  stil postaje još brutalniji death/grind.

Dve godine kasnije Past Redemption je snimio koncert u DVD formatu sa remasterovanim numeram i video spotovima sa albuma “Decomposed”.

Posle toga bend je napustio muzičku kuću Counterattack, za koju su izdali album “Forever Burning Scorn”, i objavljuju album pod nazivom “Unleashed Emptiness”.

Godine 2012. snimili su pesmu i video (Fraud) za kratkometražni film “Big-Small”, a te iste godine ponovo je došlo do promene u postavi benda. Godinu dana kasnije predstavili su singl “Homicide”. Bend trenutno radi na novom albumu koji će se zvati “Final Redemption”.

Past Redemption trenutno radi u sastavu: Stiven (bubnjevi), Aleks (gitara, vokal) i Svetlin (bas,vokal).

Void Inn/ Photo: Promo
Void Inn/ Photo: Promo

Void Inn je alternativni hevi metal bend formiran 2010. godine u Los Anđelesu od strane Jelene Vujanović (vokal) i Siniše Pejovića (gitara), koji su za to vreme završavali studije na Musicians Instituteu u Holivudu.

Bend možete prepoznati po žestokim rifovima (Ala Black Sabbath), neparnim ritmovima, virtuoznim gitarskim deonicama i jedinstvenom vokalu velikog raspona tonova i širokog spektra boja.

Void Inn se brzo istakao i probio na urbanoj L.A – rok i metal sceni između ostalog gostujući po kultnim klubovima kao što su Whiskey a Go go, Rainbow, Key club, Viper room…

Krajem 2010. godine bend je snimio demo cd sa tri autorske pesme. Demo dobija pozitivne kritike na raznim internet sajtovima koje pomažu da se bend rangira veoma visoko na web sajtu Reverb Nation. Pesma “Last Exit For Lost” bila je puštana na nekoliko internet radio stanica u S.A.D i Kanadi.

Zvuk benda je pod velikim uticajem sastava kao sto su Danzig, Alice in Chains, Down, Megadeth… Tekstovi su mračni i opskurni napisani na engleskom jeziku čineći jedinstvenu celinu sa muzikom.

Krajem 2011. godine članovi benda sele se u Beograd gde nastavljju sa radom.

Pored velikog broja klupskih svirki širom Srbije, domaća publika je Void Inn imala prilike da čuje i na raznim festivalima kao što su Zaječarska Gitarijada, Lake Fest (Nikšić) I SLF (Šabac), Revoluion Festival (Rumunija), Exit Festival (Novi Sad)…

Void Inn je 2016. objavio prvi album pod nazivom “I Can Hope”, a u julu 2017. godine bili su na evropskoj turneji u sklopu koje su posetili Nemačku, Češku, Poljsku, Slovačku… Posle turneje nastavili su sa koncertima po Srbiji i regionu. Bend trenutno radi na drugom albumu – “End This Game”.

Članovi benda su: Jelena Vujanović (vokal), Siniša Pejović (gitara), Marko Đorić (bas) i Marko Mrčarica (bubnjevi).

Nemesis/ Photo: AleX
Nemesis/ Photo: AleX

Nemesis je jedini ženski melodic death metal bend u Srbiji. Nastao je krajem 2013. godine u Beogradu, po ugledu na Arch Enemy.

Prvobitno su izvodile pesme drugih bendova, ali se trenutno bave isključivo autorskim radom i zapravo momenat kada su počele da sviraju autorske pesme smatraju trenutkom kada je bend zvanično oformljen.

Bend je više puta nastupao u lokalnim beogradskim klubovima kao i Domu omladine Beograda, Kulturnom centru Studentski grad i Centru za kulturu Božidarac.

Pored toga, pobednice su Demo masters festivala 2014. godine u kategoriji kaver bendova, organizatorke festivala “Žene sviraju sve” i učesnice festivala “Hajde da virimo” koji je održan u Apolo dvorani u Pančevu.

Imale su zapažen nastup u Novom Sadu na Metal United Festivalu, Beogradskom autorskom rok festivalu (BARF), na banjalučkom Demofestu (gde su nastupile u samom finalu i izazvale odlične reakcije kod publike) i održale su koncerte i u Sarajevu, Mostaru, Plovdivu, Sofiji, Ljubljani, Zagrebu i Mariboru.

Na ovogodišnjem Bunt Rok festivalu osvojile su drugo mesto i tokom 2018. godine nastupale na festivalima Exit, Beer Fest, Arsenal Fest, Revolution Temišvar, Beer Garden i na Festivalu srpskog podzemlja.

Nastupale su i kao podrška ženskom trash metal bendu Nervosa iz Brazila, kao i čuvenom folk metal sastavu Pero Defformero. Trenutno su u procesu miksanja svog albuma prvenca.

Članice benda Nemesis su: Sanja Drča (vokal), Aleksandra Petrović (gitara), Tijana Milivojević (gitara), Biljana Sovilj (bas) i Selena Simić (bubnjevi).

Vicery/ Photo: AleX
Vicery/ Photo: AleX

Vicery (Vaiseri) su leta 2016. godine osnovali Ivana Momčilović (vokal) i Elio Rigonat (svi instrumenti). Započet kao eksperimentalni projekat, bend je par meseci kasnije, objavio prvi EP pod nazivom “Vicery”. Okarakterisan spojem više metal žanrova, kao što su Death Metal, Indsutrial metal, Groove Metal i NU Metal u jedan savremeni zvuk.

U avgustu 2017. Vicery je samostalno odštampao svoje prve CD-ove i objavio ih kroz sopstvenu izdavačku kuću LOM, a samo tri dana kasnije potpisao za ruskog izdavača Narcoleptica Productions i dobio izdanje na kaseti.

Prvi album benda “Devolution…” objavljen je za izdavačke kuće Narcoleptica Productions (RUS), United By Chaos (FIN) i LOM (SRB). Sačinjen od deset pesama, album je okarakterisan eksperimentalnim pristupom death metalu, mešanjem neuobičajenih ritmova, gitarskih deonica u alternativnim štimovima, retro klavijatura i egzotičnih instrumenata sa tradicionalnim suvim i dubokim death metal vokalima.

War Engine/ Photo: Promo
War Engine/ Photo: Promo

War Engine je novosadski bend koji je nastao početkom 2009. godine i od tada svira svoju verziju hardcore thrash metala.

Godine 2011. objavili  su prvi EP “Chemical Warfare”, zatim 2012. EP “Machete”, a krajem 2012. izlazi i album prvenac “Adrenaline Rush”.

Posle mnogo sviranja po festivalima i klubovima, u bendu ponovo dolazi do promene postave koji sada postaje tročlana ekipa, a osnivač benda i gitarista Dušan Mijolić preuzima na sebe pevačke deonice.

Posle nekoliko godina i nekoliko snimljenih singlova i spotova, War Engine je objavio drugi full lenght album “The Verdict” koji trenutno i promovišu.

Članovi benda: Dušan Mijolić (gitara, vokal), Milan Pećanac (bas, prateći vokal) i Stefan Stanić (bubnjevi).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime