Home»Muzika»Homeland»ALISA U ZEMLJI ROKENROLA… Promocija povratničke pesme i video spota “Pijane noći”, uz žestoku svirku i novu energiju starih vukova

ALISA U ZEMLJI ROKENROLA… Promocija povratničke pesme i video spota “Pijane noći”, uz žestoku svirku i novu energiju starih vukova

9
Shares
Pinterest Google+
Alisa, promocija/Photo: Luka Rašković
Alisa, promocija/Photo: Luka Rašković

Prvog snežnog dana u Beogradu, u prilično punom klubu Teatro, pop rock bend Alisa predstavio je novi spot odabranim gostima beogradske muzičke scene.

Više od trideset godina posle prvog albuma (“Alisa”, Jugodisk 1985), ova muzička grupa u originalnoj postavi iz 1984. godine, snažno je deklarisala svoj povratak među aktivne izvođače.

Posle veselog uvoda Igora Brakusa, koji se prisetio svog detinjstva (nećemo reći mladosti za tako mladog čoveka), i nekoliko reči gospodina Vladimira Graića, direktora PGP produkcije, konačno smo imali priliku da pogledamo novi spot za “Pijane noći”.

Kreacija Luisa Kerola (pseudonim Čarlsa Lutvidža Dodžsona) – “Alisa u zemlji čuda”, sa čijom temom je koketirano u ovom fenomenalnom video izdanju produkcije Solution,  doprinela je zanimljivosti u doživljaju prezentacije.

Izbor kadrova u kombinaciji sa prethodno pomenutom scenografijom Alise i kvalitetom samog snimka je odličan, međutim, nije ni deo poente ove same promocije.

Jer, pesma je ta koja je razlog za ponovno gledanje spota, a možemo reći da je sa njom bend Alisa napravio nešto novo i neočekivano.

Tekst koji je pisao Jovan Stojiljković u kombinaciji sa muzikom (Goran Vranić) i aranžmanom (Miroslav Živanović) stvorio je hipnotišući sklad. Od pesme očekujemo da bude dostojan naslednik hita “Sanja”.

Povratničko prezentovanje bilo kog novog materijala ne bi bilo pravi povratak da bend ne zasvira, a Alisa je baš zasvirala!

Alisa, promocija/Photo: Luka Rašković
Alisa, promocija/Photo: Luka Rašković

Autoru ovog teksta nije bilo očekivano da bend koji se sredinom osamdesetih godina probio na scenu sa nežnim i melodičnim hitovima toliko zagrmi.

Alisa je uspela da napravi rokenrol od svojih nekada nežnih i sanjivih (pun intended)  hitova i da im da upravo ono što im je u ovom vremenu i potrebno.

Ko bude očekivao razvlačenje od svirke, grdno će pogrešiti. Bas grmi, bubanj razbija, Pile i prateći vokali su precizni…

Utisak je da su sjajno uvežbani i da ovo nije samo povratak zbog para, ili izlizavanja stare slave. Ovo je povratak zbog potpuno nove energije i velike želje za svirkom!

“Kesteni” i “Ljubiću te tako” na kojoj su solo gitara i violina bile u savršenoj sinhronizaciji (obe pesme sa albuma “Hiljadu tona ljubavi”, PGP RTB, 1988), “Hej, hej dečače”, “renovirana” pesma “Sanja” koja grmi, “Sećanja” (“Alisa”, PGP RTS 2001.) i “Blago onom ko te sanja” na kojoj se osećalo koliko bend uživa što je opet zajedno na bini (“Glupo je spavati dok svira rock’n’roll”, Jugodisk 1989)… bile su samo uvod za prvo, live izvođenje pesme “Pijane noći” kojom se i završio ovaj događaj.

Alisa, promocija/Photo: Luka Rašković
Alisa, promocija/Photo: Luka Rašković

Uspeli smo da uhvatimo Pileta (Miroslav Pile Živanović) odmah posle silaska sa bine i na minut ga oteli za pitanje kako je zadovoljan promocijom:

Pile:  Zadovoljan sam, jako sam zadovoljan kako su ljudi reagovali. Zadovoljan sam jer imamo dobru pesmu, dobar spot i mislim da je to najvažnije od svega.

HL: Alisa je osamdesetih godina stigla do mnogih obožavatelja kojima je to trebalo na nežniji način, sada, u ovom vremenu kada je mejnstrim nežniji, vi se vraćate sa rokenrolom i tvrđim zvukom. Da li to znači da ste opet prepoznali šta je publici potrebno?
Pile: Veruj mi da nisam čovek koji razmišlja o tome šta će publika da voli. Ja radim ono što ja volim. Iz ljubavi se bavim muzikom, iz potrebe da se iskažem. Nadam se da će ova pesma i sve ostale pesme koje budem radio naći svoju publiku jer, nikada se nisam uvlačio publici i nikada i neću! Ako im se dopada, neka slušaju – ako ne, nema veze, Bože moj.

HL: Da li ste, ovim povratkom, spremni za najveće bine u regionu?
Pile: Moraš priznati da je u ovim godinama vraćanje jedna poprilično jaka misija. Naravno da računamo na region jer smo, kada smo radili svoju muziku ranije, bili popularniji u Bosni i Hrvatskoj nego u Srbiji, tako da računamo na svoju publiku u svakom slučaju.

“Dunavom brodovi plove, ...” popunite prazno ako znate...

  – “Dunavom brodovi plove, …” popunite prazno ako znate. A naravno da znate pošto nema radio stanice opredeljene za pop muziku koja ovu pesmu ne pušta svaki dan i to već više od trideset godina. To je samo jedan od velikih hitova osamdesetih , i dovoljno veliki da je razlog za povratak grupe Alisa. Iskusne legende beogradske pop-rok scene, sigurno imaju još puno toga da pokažu – rekao je za Headliner jedan od posetilaca promocije Miša Rašković.

Mi, kao zaključak možemo samo da kažemo da su oni potpuno spremni i da jedva čekamo da ih čujemo na prvom sledećem nastupu. Do tad nam ostaje samo da se podsećamo starih hitova i posvetimo pažnju novim “Pijanim noćima”.

HL/Luka Rašković

Previous post

Ovaj video je apsolutni hit... Evo kako floppy diskovi i ostali prastari hardver sviraju "Bohemian Rhapsody"

Next post

Održan 6. Tower Rock Fest... Festival odličnih bendova Srbije

0

  1. Dragana
    29/11/2018 at 1:27 pm — Reply

    Savrsena promocija, odlican bend!!! Uzivali smo!!!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *