Home»Muzika»Homeland»20 GODINA NA BRANIKU ROKENROLA: Užički The Highlanders jubilej obeležili, naravno, odličnom svirkom

20 GODINA NA BRANIKU ROKENROLA: Užički The Highlanders jubilej obeležili, naravno, odličnom svirkom

5
Shares
Pinterest Google+

Dvadeset godina postojanja užička rok grupa The Highlanders obeležila je koncertom u Gradskom kulturnom centru. Koncert koji je trajao puna tri i po sata sa mnogim gostima oduševio je publiku.

Gosti koncerta su bili iz Užica i drugih gradova Srbije: Mikica Milosavljević, gitarista grupe Smak iz Kragujevca, njegove ćerke Milica – klavijature i Višnja – gitara, Marko Tomić, pedal stil gitara iz Šapca, a iz Užica tu si bili Inga Milojević – akustična gitara, Marko Milojević – bubnjevi, Miško Selaković na kongama, Dragan Čučković – električna gitara i Maja Vermezović – flauta, dok je koncert vodio rok novinar Živko Ivković.

– Sjajno je bilo, utisci su više nego dobri. Posle koncerta su mi svi rekli da je vreme prošlo brzo i nisu verovali da je koncert trajao tri i po sata. Za ovih 20 godina prošli smo mnogo dobrog i lošeg. U planovima u narednom periodu imamo turneju u Istri krajem jula i učešće na nekim letnjim festivalima. I dalje želimo da uživamo u muzici, a koliko vidim i drugi prihvataju našu muziku. Mi smo na neki način misionari – rekao je Shomy Boy, frotmen The Highlanders.

Sommy Boy/Photo: M. Jugović
Sommy Boy/Photo: M. Jugović

Blues & rock band The Highlanders iz Užica osnovan je u novembru 1998. godine.

– Ime benda nastao je kao opis kraja iz koga smo (gorštaci) i kao opis muzike koja diže (high) percepciju benda i publike, a uz to je i bezvremenska – rekao je Miloš Milijević, frotmen užičke grupe.

Prva postava benda The Highlanders bila je Miloš Milojević – Shommy Boy- vokal, gitara i harp; Miroslav Papović – Papa Sky Hawk – bas i vokal i Darko Panić – Kodžak – bubnjevi. Nažalost, u ovoj postavi je održan samo jedan koncert. Posle smrti Kodžaka, septembra 1999. godine, na mesto bubnjara dolazi mladi Ivan Blagojević – Iv Flash. Bend u ovoj postavi održava dosta koncerata po Srbiji. Sa pozorišnom radionicom Nestorović, 2000. godine rade dečji mjuzikl pod nazivom “R’N’R za decu” sa kojim nastupaju širom Srbije, a 2001. godine učestvuju na Međunarodnom dečjem festivalu u Kotoru (Crna Gora).

– Početkom decembra 2000. godine snimili smo pesmu “Dnevnik”, autora M. Papovića, i spot koji je sniman u produkciji užičke TV5, a u režiji Mihajla Nestorovića, sa kojim se pojavljuju i na nacionalnoj televiziji RTS. U ovoj postavi održali smo dosta koncerata u Srbiji i Crnoj Gori do 2003. godine. Jedan od najznačajnijih nastupa ove postave je u beogradskom Domu Omladine 16. novembra 2002. godine – priseća se Šomy Boy.

The Highlenders/Photo: M. Jugović
The Highlenders/Photo: M. Jugović

The Highlanders su objavili pet albuma: 2001. “Two Days On The White Land”, 2002. “Live At Vox”, 2003. “The Highlanders with Friends”, 2005. “Blues Days” i 2013. “Live – 12th In Wires”.

Tokom 2003. godine bend je počeo da radi u novoj postavi. Pored Shommy Boya i Iv Flasha, tu su Vladan Grujičić – Groovy – bas i vokal i Branko Aranđelović – Ara – gitara, harp i vokal. Nakon dosta koncerata u ovoj postavi, bend se vraća u prvobitnu formaciju kao trio, jer Ara napušta bend. Kao trio bend funkcioniše do sredine 2006. godine kada Groovy odlazi u Ameriku. U međuvremenu bend ulazi u razne transformacije i priređuje dosta nastupa u akustičnim varijantama uz gostovanje raznih muzičara. U februaru 2010. godine počinje sa radom nova električna postava, psychedelic hard blues & rock band – a The Highlanders, gde je Šomy Boy, Dragoljub Zumberović – Matt – bubnjevi i Novak Stevanović – Noel – bas gitara. Nastupali su širom Srbije i Vojvodine, po klubovima, na bajkerskim skupovima i držali su samostalne koncerte. Sviraju covere koji su mešavina psihodelije, bluza i roka. Tokom 2011. godine bendu se pridružio novi član Ignjat Milićević – Iggy na klavijaturama, a 2014. godine sa bendom počeo je da nastupa i Mirko Kremić – Mr. Cream, kao gitarista.

– U 2013. godini nastupali smo kao predgrupa čuvenom bendu iz San Franciska, Jefferson Starship na In Wires festivalu i to nam je postala odskočna daska u daljoj karijeri, izdat je dvd i cd sa tog koncerta. Iduće godine imali smo najzapaženiji nastup na XX Nišville International Jazz Festivalu na Open Stageu, a 2015. godine izdali smo DVD sa nastupa na Nišville festivalu, a uvršćeni smo i na DVD izdanje “The Best of Nišville 2014”, rame uz rame sa The Blues Brothers Bandom – kazao je naš sagovornik.

U međuvremenu dolazi do turbulencija u bendu i grupu napušta Novak Noel Stevanović. Držeći se i dalje ustaljene muzičke forme i ideje hipi pokreta, bend nastavlja u formaciji bez bas gitariste i dobija novi vizuelni identitet. Mreža fanova ovog benda se, posle nastupa na Nišville festivalu, širi i na koncerte dolaze i iz drugih gradova da bi uživali u muzici koju The Highlandersi izvode, fuzija psihodelije, bluza i roka. U aprilu 2015. godine prave prolećnu turneju po Vojvodini, nastupajući u klubovima u Temerinu, Subotici i Crepaji. Pozivi za gostovanja dolaze iz Osijeka, Varaždina, Niša, Bačke Palanke, Požarevca, Beograda, Čačka… što obećava dobru predstojeću koncertnu sezonu. U međuvremenu The Highlanders su nastupili 25.juna 2015. godine na Arsenal festu u Kragujevcu.

The Highlenders/Photo: M. Jugović
The Highlenders/Photo: M. Jugović

Od 2014. do danas postava The Highlanders je: Miloš Shommy Boy Milojević – gitara, slajd gitara, vokal i usna harmonika; Ignjat Iggy Milićević – klavijature, vokal; Mirko Cream Kremić – gitara, vokal i Dragoljub Matt Zumberović – bubnjevi.

U 2016. godini The Highlanders nastavlja turneju i žive nastupe. Letnja turneja po Istri i nastup na Nišville festivalu su početak nove turneje, kojim je grupa obeležila 18 godina postojanja, koji je kulminirao na rođendanskom koncertu 25. novembra u Gradskom kulturnom centru, koji je bio obeležen sa dosta gostiju i članova prethodnih postava grupe. U Domu omladine u Kragujevcu nastupili su 3. decembra 2016. godine. Jedan od zapaženijih nastupa u 2017. godini bio je i koncert 28. septembra u Domu kulture Studentski grad u Beogradu na festivalu Bluz bendova, kao i 9. decembra u Valjevu na Bitlvaniji. Poslednji nastup ove postave bio je 24. februar 2018. godine na zimskom skupu MK Užice. U maju 2018. godine grupi se pridružio novi član Miodrag Mick” Dikić – bas gitara.

HL/Z. Gligorijević

Previous post

Danga, Paper Animals i Johnny Blunt 1. decembra u Jazz Bar Centru

Next post

Preminuo Stiven Hilenberg, kreator Sunđer Boba Kockalonea

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *