Home»Kult»Gipsy Kings na koncertu u Beogradu snimaju kadrove za dokumentrac o Šabanu Bajramoviću

Gipsy Kings na koncertu u Beogradu snimaju kadrove za dokumentrac o Šabanu Bajramoviću

4
Shares
Pinterest Google+
The Gipsy Kings i Šaban Bajramović/Photo: facebook/fotomontaža
The Gipsy Kings i Šaban Bajramović/Photo: facebook/fotomontaža

Tokom koncerta legendarne grupe Gipsy Kings u beogradskom Centru Sava 2. decembra, snimaće se završni kadrovi filma o kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću reditelja Željka Mirkovića koji će emitovati jedna od najvećih svetskih TV stanica za dokumentarne filmove.

Pako Balijardo, osnivač Gipsy Kingsa i najstariji sin Manitasa del Plate, pojaviće se na bini sa statuetom Šabana Bajramovica i posvetiti mu nekoliko pesama, među kojima i originalnu Šabanovu kompoziciju “Đeli Mara po vašari”, koju je kasnije Goran Bregović objavio pod imenom “Mesečina”.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević izjavio je da su Gipsy Kings bili grupa koju je Šaban najviše voleo a da mu je omiljena numera bila “My Way”, koju je preveo na romski jezik i uvežbavao je sa klasičnim džez bendom u Nišvil radiju, uz nekoliko drugih džez standarda, u nameri da snimi album autentičnog romskog džeza.

Zbog Bajramovićevih problema sa srcem, taj album nikada nije završen. Šaban je često pričao da bi voleo da je on napisao tu pesmu, a inače, na osnovu ekspresivnosti izvođenja, bio je ubeđen da je Frank Sinatra i komponovao “My Way”, mada je reč o melodiji “Comme d’habitude” koju je napisao fransuski tandem Žak Revo i Klod Fransoa, za koju je Pol Enka napisao sasvim novi tekst.

Koncert u Centru Sava biće održan u istom prostoru, tačno nakon 10 godina od velikog koncerta “Prijatelju Šabanu” koji je, zahvaljujući Ministarstvu kulture i Nišvilu, održan u čast tada preminulog pevača.

Koncert grupe Gipsy Kings deo je akcije decentralizacije kulture “Najbolje sa Nišvila u Beogradu” i pored njihovog celovečernjeg koncerta, polučasovnim nastupima u velikoj Sali Centra Sava predstaviće se i Nišville Big Band sa dirigentom Dragoslavom Petrovićem i najbolji srpski džez sastav u međunarodnim okvirima Eyot, a u foajeu Nišville Youth Orchestra” i Jayus Jazz.

Takođe, posetioci će moći da vide i izložbe slika nastalih u umetničkoj koloniji niške tvrdjave “Art to go Jazzy”, kao i strip radove ovogodišnje “Nišville Striporame”, među kojima i rad Viktora Bogdanovića, crtača Supermena i Betmena.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Direktori i Divlje Svinje u Festu: Je**te, koliko je ovo bilo dobro

Next post

Jorgovani ponovo u Beogradu... Vidimo se 14. decembra u SubBeernom centru

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *