Home»Muzika»VIRTUOZ I VIZIONAR… Uskoro reizdanja dve kultne ploče, ali i novi album Tihomira Popa Asanovića

VIRTUOZ I VIZIONAR… Uskoro reizdanja dve kultne ploče, ali i novi album Tihomira Popa Asanovića

4
Shares
Pinterest Google+
Tihomir Pop Asanović/Photo: Promo
Tihomir Pop Asanović/Photo: Promo

Davne 1973. godine proglašen je za jednog od najboljih jazz orguljaša Evrope, samo godinu pošto je za Jugoton objavljen kultni solo album “Majko zemljo”. 1976. godine predstavlja još jednu ploču koja će kasnije dobiti kultni status, “Pop” (Jugoton). Svemu tome prethodio je rad u legendarnoj grupi Time, zatim s bendom September, a potom kao deo Jugoslovenske pop selekcije. Reč je o Tihomiru Pop Asanoviću čije je ime zlatnim slovima zapisano u najvažnijim stranicama muzičke istorije naših prostora. Generalno jedan od najvećih regionalnih muzičara, koji uspešno spaja jazz, funk i blues, kao session muzičar sarađivao je i s najeminentnijim imenima s područja bivše Jugoslavije. Posle plodnih 70-ih godina, zbog kojih je bio u samom muzičkom vrhu, povukao se bez ikakvih objašnjenja.

Posle 44 godine od prvog solo albuma i 46 godina od prvog albuma grupe Time, Croatia Records objavljuje reizdanje briljantnih albuma “Majko zemljo” i “Pop” u CD i vinil formatu. Izdanje prati bogata knjižica u kojoj se na njegov rad osvrću muzički kritičari Zlatko Gall i Petar Peca Popović.

– Pogled unatrag na Popove samostalne albume iz polovine sedamdesetih apsolutno je vredan svake pažnje. Ne samo kao možda zagubljeni ili marginalizovani dokument jednog vremena kojeg su donedavno znali samo “veterani” i kolekcionari vinila spremni da izdvoje ozbiljan novac za vinil “Majko Zemljo“. Oni ujedno daju precizan odgovor na pitanje gde su korijeni i domaćeg jazzy-funk fusiona i sjajnog klavijaturiste koji s novim bendom i novim albumom živi svoju novu mladost – kaže Zlatko Gall.

– Preživeo je kliničku smrt i razna iskušenja, ali je negde iz senke i tišine izjavio: “Svakog dana vežbam jedan sat ujutru, jedan uveče. To nije loše za zdravlje, ali je dobro za muziku“. Preslušavanjem ovih davnih radova, lako se dolazi do zaključka kako je Asanović, inicijator velikih “projekata” kao što su Time, Jugoslovenska pop selekcija i September, i danas potreban kao autoritet koji će delom a ne poznatošću i slavom ohrabriti druge da se oprobaju u umetnosti kao što je muzika – – piše u knjižici Petar Peca Popović.

I zaista, kada je u pitanju muzika, kada je u pitanju jazz kao jedan od najkompleksnijih muzičkih oblika, jedan od sinonima u domaćem smislu je Tihomir Pop Asanović, virtuoz i vizionar. Reizdanje albuma “Majko zemljo” i “Pop” nije samo podsetnik na njegovu muzičku briljantnost nego i početak jedne nove priče satkane u potpuno novi studijski album čiji izlazak očekujemo uskoro, takođe za Croatia Records. Kolika je Pop muzička veličina pokazuje i veliki broj muzičkih virtuoza i interpretatora koje je okupio za potrebe snimanja novog albuma, a među kojima su Vlatko Stefanovski, Radomir Mihajlović Točak, Dragan Jelić, Davor Črnigoj, Primož Grašič, Aki Rahimovski, Vlado Janevski, Karolina Gočeva, Janez Bončina, Sabrina Hebiri i brojni drugi, a sve pod producentskom palicom jednog od najvećih producenata naših prostora Duška Mandića.

HL/Izvor: soundguardian.com

Previous post

MRAČNO, MRAČNIJE, EVERGREY...  Švedski metalci predstavili prvu pesmu s novog albuma

Next post

Warming up... Da li je ovo setlista Mando Diao za koncert u Beogradu 7. decembra?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *