Home»Film»ODA OBIČNIM LJUDIMA… Filmski klasik Dejvida Birna “True Stories” posle 30 godina doživeo reizdanje

ODA OBIČNIM LJUDIMA… Filmski klasik Dejvida Birna “True Stories” posle 30 godina doživeo reizdanje

6
Shares
Pinterest Google+
True Stroies/Phptp: Promo
True Stroies/Phptp: Promo

Jedan od najznačajnijih savremenih umetnika, muzička ikona, vizionar i frontmen legendarnih Talking Heads, Dejvid Birn upustio se pre više od trideset godina u redIteljsku avanturu filma “Istinite priče” s Džonom Gudmanom u glavnoj ulozi, a ovaj umetnički klasik je ovih dana doživeo svoje reizdanje u DVD i Blu-ray formatu.

Film Dejvida Birna iz 1986. u kojem glume sam Birn kao narator, pomenuti Gudman, Swuzi Kurtz i Spolding Grej, prilikom svoje prve premijere opisan je kao “60 minuta na LSD-u”.

I zaista, ova tripoidna komedija koju prati muzika Talking Headsa bila je ispred svog vremena i nastala je prema Birnovoj zbirci zanimljivih ljudskih priča iz novinskih tabloida, a pomoć u pisanju scenarija ponudili su mu tada i dobitnica Pulicerove nagrade Bet Henli, kao i Stiven Tobolovski. U svom prvom filmu, Dejvid Birn duhovito odaje počast mitskom teksaškom gradiću Virgilu u kojem žive pošteni, nevini, pomalo čudni, ali dostojanstveni ljudi. Izbegavajući preterivanja i skandale, Birn se trudio da proslavi “ono obično”. Njegovi pronicljivi portreti lokalnog građanstva slatki su, komični i zabavni, a sada je nova generacija gledalaca spremna da ih upozna.

Filmsko reizdanje uključuje i sat vremena retrospektivnog dokumentarca o nastavku filma, seriju eseja, kao i originalni soundtrack koji je u petak objavljen kao posebna muzička poslastica preko Nonesuch Records. Izdanje pod naslovom “True Stories, A Film By David Byrne: The Complete Soundtrack” premijerno predstavlja kompletnu muzičku priču filma kroz 23 pesme, uključujući izvedbe samih glumaca i muziku Talking Headsa.

Kako je sam Birn izjavio putem tweeta: “Uvek sam zamišljao da muzika napisana za “Istinite priče” treba da se sluša kao u filmu. Tada ima najviše smisla”.

 

Previous post

BOUVI NA DLANU... Impresivna izložba "Dawid Bowie Is" uskoro na mobilnoj aplikaciji

Next post

Bvana iz Lagune narednog vikenda u Kragujevcu i Pančevu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *