Home»Kult»ON JE BIO PRAVI SUPERHEROJ… Preminuo legendarni američki strip autor Sten Li

ON JE BIO PRAVI SUPERHEROJ… Preminuo legendarni američki strip autor Sten Li

4
Shares
Pinterest Google+
Sten Li/Photo: YouTube printscreen
Sten Li/Photo: YouTube printscreen

Sten Li, američki scenarista koji je za izdavača stripova Marvel Comics kreirao kultne crtane likove kao što su Spajdermen, Iksmen, Fantastična četvorka, Ajron Men, Tor i Hulk, preminuo je u 96. godini, prenose američki mediji.

Legendarni strip autor umro je u ponedeljak u bolnici u Los Anđelesu, prenose TMZ i Holivud reporter.

Kao glavni pisac za Marvel Comics i kasnije kao njihov izdavač, Li je smatran tvorcem savremenog stripa.

On je oživeo tu industriju šezdesetih godina nudeći kostime i akciju koju su želeli da vide mlađi ljudi istovremeno insistirajući na komplikovanijim radnjama, odraslom dijalogu, satiri, naučnoj fantastici i čak filozofiji.

Sten Li/Photo: facebook@realstanlee
Sten Li/Photo: [email protected]

Tokom šezdesetoh godina Sten Li je bio urednik najvećeg broja Marvelovih serijala, pisac scenarija, urednik rubrike pisama čitalaca, a takođe je pokrenuo i mesečnu kolumnu Stenova govornica, preko koje je promovisao izdanja i obično je završavao kolumnu svojim legendarnim uzvikom – Ekscelzior!

Velika popularnost Marvelovih stripova uslovila je i naglo povećanje obima posla, tako da Li više nije bio u mogućnosti da piše detaljne scenarije za crtače. Pristupio je novom metodu, koji su koristili i drugi izdavači, ali koji je zbog Marvelovog velikog uspeha postao poznat kao Marvelov metod.

Ukratko, taj metod se svodio na sledeći postupak: Sten Li bi smislio priču i napisao kratak sinopsis; zatim bi na osnovu toga crtač nacrtao strip, a potom bi Li pisao tekst za oblačiće, posle čega bi se strip kolorisao i unosio tekst.

Doprineo je uvođenju nove ere u pričanju priča a njegove kreacije izvršile su ogroman uticaj na filmsku industriju.

Milioni su pozitivno reagovali na njegov neobičan miks realistične fantazije i mnogi od njegovih karaktera uključujući Spajdermena, Hulka i Iksmena postali su zvezde holivudskih filmova.

Sten Li donosi novine i na uredničkom polju. Na prvim stranama stripa, pored scenariste i crtača, počinje da kredituje i sve ostale koji su radili na stripu: tušere, unosače teksta i koloriste. Stvaranje neposredne veze između autora stripova i čitalaca bilo mu je takođe vrlo važno. Zato svaku sveščicu prate i adekvatni tekstovi koji najavljuju neke nove priče strip – serijala i donose nove vesti i podatke o autorima stripa.

Li je smatrao strip za oblik umetnost i bio je vrlo produktivan, po nekim računicama on je smišljao novu svesku stripova svaki dan, 10 godina.

– Napisao sam ih toliko da ni ne znam koliko. Napisao sam ili stotine ili hiljade – rekao je on za AP, 2006. godine.

Li je od male izdavačke kuće stvorio veliku multimedijalnu korporaciju. Primljen je u Kuću slavnih Vila Ajznera, a takođe i u Kuću slavnih Džeka Kirbija.

Previous post

Naxatras i Half Gramme Of Soma... Poznata satnica koncerta u Fabrici

Next post

Gitarista Aerosmita Džo Peri posle koncerta završio u bolnici

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *