Home»Kult»Elton Džon otkrio kakav je poklon dobio od Fredija Merkjurija – koji je u tom momentu već bio mrtav

Elton Džon otkrio kakav je poklon dobio od Fredija Merkjurija – koji je u tom momentu već bio mrtav

2
Shares
Pinterest Google+
Elton Džon/Photo: facebook@elthonjohn
Elton Džon/Photo: [email protected]

Fredi Merkjuri nije bio samo impresivan muzički talenat, već je bio fenomen koji je zarobio veliki broj publike sa svakim nastupom grupe Queen. Ovaj legendrni pevač ponovo se našao u žiži interesovanaja, nakon što je nedavno predstavljen film “Bohemian Rhapsody” koji govori o grupi Queen. Kada je pevač umro zbog komplikacija izazvanih AIDS-om 1991. godine, ostavio je iza sebe prazninu u muzičkoj industriji koja teško da će se ikada popuniti.

Život legendarnog pevača uticao je na mnoge, a njegov blizak prijatelj Elton Džon u svojoj knjizi “Ljubav je lek: O životu, gubitku i kraju AIDS-a” (Love is the Cure: On Life, Loss, and the End of AIDS) podelio je detalje o Fredijevim poslednjim danima, navodi Newsner.

Ser Elton Džon je u knjizi iz 2012. govorio o tragičnim događajima koji su doveli do Fredijeve smrti, pri čemu je istakao koliko je nesebična bila ova rok legenda. Elton Džon kaže da je Merkjuri, iako je znao da umire, i dalje pokušavao da pomogne drugima koliko god je mogao.

Fredi Merkuri/Photo: facebook@freddiemercury
Fredi Merkuri/Photo: [email protected]

– Fredi nije javno rekao da ima sidu sve do dana pre nego što je umro 1991. godine. Iako je bio ‘električan’ na pozornici, izvan nje nije odavao puno privatnih detalja. Ali Fredi mi je otkrio da ima Sidu odmah nakon što mu je dijagnostikovana bolest 1987. godine. Bio sam slomljen. Video sam što je ta bolest napravila mnogim mojim prijateljima i znao sam tačno šta će uraditi Frediju – otkrio je Elton i nastavio:

– Znao je i on. Znao je da smrt, bolna smrt dolazi. Ali bio je strašno hrabar. Održavao je imidž, nastavio je da nastupa s Queenom i ostao duboko velikodušna osoba kakva je uvek bio.

Elton je napisao i da je Fredi propadao kasnih 80-ih i početkom 90-ih.

– Bilo je to gotovo previše za jednu osobu. Slomilo mi se srce kad sam video koliko mu je AIDS opustošio život. Na kraju mu je telo prekrio Kaposijev sarkom, zloćudni tumor. Bio je gotovo slep. Bio je preslab da uopšte stoji.

Bilo bi, nastavio je Elton, pošteno da je poslednje dane proveo brinući se samo za sebe, ali, dodaje, Fredi nije bio takav.

– Nekoliko nedelja nakon sahrane sam tugovao. Na Božić sam saznao da je Fredi ostavio poslednji dokaz svoje nesebičnosti. Tugovao sam kad mi se prijatelj pojavio na vratima i doneo nešto zamotano u jastučnicu. Unutra je bila slika jednog od mojih omiljenih umetnika, britanskog slikara Henrija Skota Tuka. I unutra je bila poruka od Fredija. Godinama pre Fredi i ja smislili smo jedan drugome nadimke, naša ‘drag-kraljica alter ega’. Ja sam bio Šeron, a on je bio Melina. U poruci je pisalo: ‘Draga Šeron, mislila sam da bi ti se ovo moglo svideti. S ljubavlju, Melina. Sretan Božić.

Elton Džon je rekao da su ga tada preplavile emocije.

– Imao sam tada 44 godine i plakao sam kao dete. Taj predivan čovek u svojim poslednjim danima nekako je uspeo da za mene pronađe lep božićni poklon. Koliko god je taj trenutak bio tužan, često se upravo njega setim kad razmišljam o Frediju jer odražava njegov karakter. U smrti me podsetio na to šta ga je činilo toliko posebnim u životu – poručio je Elton.

HL/Izvor:B92.net

Previous post

PLOVIDBA U LEGENDU... Galija održala koncert za pamćenje u Sava Centru

Next post

"DISTANCE OVER TIME"... 14. album Dream Theatera izlazi u februaru

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *