Home»Muzika»Jazz»DŽEZ IZVAN SVIH ŠABLONA… Niški EYOT slavi deset godina na sceni koncertom na “domaćem terenu”

DŽEZ IZVAN SVIH ŠABLONA… Niški EYOT slavi deset godina na sceni koncertom na “domaćem terenu”

3
Shares
Pinterest Google+
Eyot/Photo: facebook@eyotband
Eyot/Photo: [email protected]

Niški sastav Eyot obeležava deset godina postojanja velikim nastupom u Narodnom pozorištu u Nišu, u subotu 17. novembra sa početkom od 20 sati. Ovaj jubilarni koncert niški sastav organizuje pod pokroviteljstvom Grada Niša, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Niške pivare.

Izvan svih žanrovskih ograničenja na našoj muzičkoj sceni stoji jedan bend: Eyot. Ovaj niški bend postigao je ono najteže u muzici: ima svoj zvuk, prepoznatljiv svuda u svetu. Negde između roka i džeza, klasične i ambijentalne muzike, impresionizma i eksperimenta, oni povezuju različite stilove u jake i kompaktne kompozicije, naglašene emotivnosti.

Njihova karijera već spade u izuzetne. Objavili su ukupno četiri albuma, sve za inostrane izdavačke kuće, i nastupili u više od 20 zemalja širom sveta, što je neverovatno postignuće za bilo koji domaći sastav, a posebno onaj koji svira džez. Sjajno prihvaćeni od publike i muzičke kritike gde god da dođu, stekli su reputaciju jednog od najzanimljivijih evropskih instrumentalnih bendova u poslednjoj deceniji.

Njihovi koncerti izuzetan su doživljaji: uvek ispunjeni posebnom energijom koja slušaoca vodi daleko po horizontima naglašene osećajnosti.

Eyot je pobednik takmičenja Umbria Jazz Balkanic Windows 2009. godine, kao i MIDEM OFF Showcasea (Kan, Francuska), 2012. godine. Učestvovali su na brojnim značajnim manifestacijama širom sveta, među kojima su Cully Jazz Festival (Švajcarska), Garana Jazz Festival (Rumunija), Dubai Jazz Festival (Ujedinjeni Arapski Emirati), DOK fest Munchen (Nemačka), Hong Kong

International Jazz Festival (Hong Kong), Vicenza Jazz (Italija), Jarasum International Jazz Festival (Južna Koreja), kao i u klubovima u Londonu, Parizu, Berlinu, Moskvi, Šangaju…

Do sad su objavili sledeće albume: „Horizon“ (Ninety and Nine Records/Constantinus, 2010), „Drifters“ (Neuklang, 2013), „Similarity“ (Ninety and Nine Records, 2014), kao i prošlogodišnji “Innate”, za inostrano (Ninety and Nine Records) i srpsko tržište (Metropolis Jazz). Muziku i

aranžmane za „Innate“ potpisuju Dejan Ilijić i Eyot, a snimatelj je bio legendarni Stiv Albini, u čikaškom studiju Electrical Audio. Sadrži sedam kompozicija koje nude savršenu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada, oslanjenu na folklor Balkana, po čemu je Eyot između ostalog postao prepoznatljiv od trenutka stupanja na scenu 2008. godine.

Ove jeseni, povodom deset godina rada benda, objaviće “Koncert za prirodu” koji je snimljen uživo na vrhu Suve planine, na visini od preko 1500 metara.

Nakon koncerta u Nišu, 2. decembra Eyot će nastupiti u Beogradu, (Sava Centar) u okviru manifestacije Nišville u Beogradu. Ulaznice možete kupiti na svim prodajnim mestima Eventima.

Ulaznice za koncert u Nišu su u prodaji i možete ih kupiti u klubovima Vinyl, Julijan Djupon, Truba i Gnezdo kao i u Vintage SHOP-u i Agenciji Travego po ceni od 800 dinara, a na dan koncerta, ulaznice po ceni od 1000 dinara moći ćete da kupite na biletarnici Pozorišta u Nišu.

 

Previous post

"DISTANCE OVER TIME"... 14. album Dream Theatera izlazi u februaru

Next post

PAKLENI SPEKTAKL ZA KRAJ PAKLENE GODINE... MTA FINALE 2018. UZ HARDFACED, BLANKFILE, VIOLENT CHAPTER I JOŠ PONEŠTO

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *