Home»Muzika»Homeland»Čvrst stav, “prljava” svirka i provokativni tekstovi – to je “100% NBG”… Beogradski pankeri objavili kompilaciju sa 16 “udarnih” pesama

Čvrst stav, “prljava” svirka i provokativni tekstovi – to je “100% NBG”… Beogradski pankeri objavili kompilaciju sa 16 “udarnih” pesama

4
Shares
Pinterest Google+
NBG/ Photo: AleX
NBG/ Photo: AleX

Beogradski punk bend NBG objavio je kompilacija “100% NBG” (Take It Or Leave It Records) koja zaokružuje celokupnu karijeru grupe nastale još davne 1984. godine kao dela autentične rokenrol, pank, rep scene formirane na prostoru omeđenom rekom Savom, Novobežanijskim grobljem i zemunskom stranom grada.

NBG naziva stvari isključivo pravim imenima, a čvrst stav i svest, “prljava” svirka i provokativni tekstovi  tu su kao karikatura naše situacije, vremena i sveta u kome živimo.

Bend je sredinom osamdesetih predstavljao izvorni punk vajb koji je dopirao iz betonskog inkubatora Novog Beograda.

Oda novobeogradskom načinu života...

NBG/ Photo: Branko Vlajsović
NBG/ Photo: Branko Vlajsović

Kada se 1997. na tržištu pojavio njihov prvi album benda NBG, postao je oda novobeogradskom načinu života, širio je priču o usamljenom pojedincu suočenom sa egzistencijalnim užasom getoizirane svakodnevnice, o gubitku ličnosti u takvim okolnostima, o životu klinaca sa “Novaka” koji su izmislili pank-blok, birali flašu piva ispred samoposluge umesto kafića i koristili sleng koji će kasnije reperi prisvojiti i nosačima zvuka razaslati u etar.

Posle tragične smrti originalnog bubnjara Mališe, u bend dolazi stari ortak iz kraja, Vladimir Markoski. Godine 2000. objavili su drugi album koji je učvrstio prepoznatljiv zvuk i temelj benda. Na njemu su se našli tekstovi koji ne izbegavaju nijednu efektnu reč, moćne i sirove gitare, ritam sekcija od koje otpada malter sa zidova, vokal koji ne prašta nikome, niti od bilo koga traži oproštaj…

Originalnu postavu su činili Mališa Milovanović (bubnjevi), Boris Volak Sisa (vokal), Aleksandar Karapandžić Kara (gitara) i Saša Vlajsović Vlajsa (bas). Diskografija: “NBG” (ITMM 1997), “NBG II” (City Records 2000) i “100% NBG” (Take It Or Leave It Records 2018).

Posle nekoliko dužih pauza dobro poznata ekipa ponovo se okupila da vrati srce panka na pank način.

Najavljujući sve više koncerata i kompletiranje dugo očekivanog novog albuma, u nameri da stare pesme prikaže u novom energetskom naboju dajući im autentični novi “zreli zvuk”, juna meseca ove godine, grupa je sa Ivanom Petrovićem kao producentom, u studiju Klinika Petrović u Bigzu (Beograd), ponovo snimila 15 udarnih numera sa prva dva albuma uz bonus novu pesmu “Tebe vole blokovi” (snimljenu nešto ranije u studiju Downthere).

Kada preslušate ovaj CD/album, uverićete se u opravdanost jednog ovakvog poduhvata uz proverene favorite – “Marijanu”, “Frku kod Kališa”, “Nikada”…

Album “100% NBG” dostupan je na svim relevantnim digitalnim platformama (Deezer, iTunes, Amazon, Google Play, Sportify) kao i na CD-u.

Previous post

Debi album "Minimum Sličnosti, Minimum Razlike", dva spota, koncerti... NIŠKI BEND MAJDAN STVARNO NE GUBI VREME

Next post

VELIKI COMEBACK ITD BENDA: Sve prave vrednosti su ugrožene, ne samo rock muzika... NEKO NAM TO RADI NAMERNO

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *