Home»Film»Završen 12. Festival srpskog filma fantastike… And Koskar Goes To…

Završen 12. Festival srpskog filma fantastike… And Koskar Goes To…

5
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Svečanom ceremonijom dodele nagrade Koskar i projekcijom najboljih ostvarenja sinoć je u Studentskom kulturnom centru završen 12. Festival srpskog filma fantastike.

Nikola Majsdak/ Photo: Promo
Nikola Majsdak/ Photo: Promo

Nagradu Koskar za najbolji film dobilo je animirano ostvarenje “Neputovanja” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, koje je žiri nagradio i za najbolji scenario.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je Milančetu Markoviću za film “Strašno mesto”, a nagrada za najbolje vizuelne efekte pripala je filmu “Poslednji zapis Leonida Šejke” Zlatka Stojilovića.

Milanče Marković/ Photo: Promo
Milanče Marković/ Photo: Promo

Za najbolji regionalni film proglašeno je ostvarenje “Kutija” Dušana Kastelića iz Slovenije, a u istoj kategoriji žiri je dodelio još jedno specijalno priznanje filmu “Poslednji izazov” Božidara Trkulje iz Hrvatske.

Koskara za najbolji strani film poneo je “RIP” Kajea Kasasa iz Španije, a specijalno priznanje žirija dodeljeno je filmu “Mamon” Alehandra Damjanija iz Urugvaja.

Najbolji film po izboru publike je “Ne vidiš da vidiš” Alekse Mirosaljevića.

Ekipa filma "Ne vidiš da vidiš"/ Photo: Promo
Ekipa filma “Ne vidiš da vidiš”/ Photo: Promo

O najboljim ostvarenjima na ovogodišnjem Festivalu srpskog filma fantastike odlučivao je žiri u sastavu: Kristijan Milić (Hrvatska), Bojan Vuk Kosovčević (Srbija) i Saša Radojević (Srbija).

Organizatori ovogodišnjeg FSFF-a dodelili su i nagradu za specijalni doprinos horor žanru koja je pripala francuskom glumcu Ali Safiju.

On se publici u Beogradu predstavio sa filmovima “Point Zero” i “Incoming”, ali i podelio svoje bogato iskustvo na velikom platnu kako u Evropi, tako i u Americi.

Ala Safi/ Photo: Promo
Ala Safi/ Photo: Promo

U okviru FSFF-a održan je i konkurs “Svetlosne instalacije”, na kome je nagradu poneo umetnik Paolo Gentilini za projekat “Luminar”.

Dvanaesti Festival srpskog filma fantastike održan je od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru, a glavni gosti bili su glumac, kaskader i reditelj Ala Safi i italijanski rediteljski dvojac Marko Ristori i Luka Boni koji su se predstavili sa filmom “Kuća zla” (House of Evil).

FSFF je najstarija filmska manifestacija u regionu posvećena isključivo žanru naučne fantastike i horora. Pored godišnjih izdanja u Beogradu, festival se nalazi na stalnoj turneji, tako da će publika u pojedinim mestima u Srbiji i regionu imati priliku da pogleda dostignuća u oblasti žanra novije produkcije.

Previous post

Premijera predstave "Epitaf" na sceni Kulturnog centra Čukarica

Next post

ČAROBNJAK NA DELU... Peter Bence sutra u Kombank dvorani

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *