Home»Kult»HL FLASHBACK: Kako su Nil Jang i Pearl Jam uzdrmali muzički svet

HL FLASHBACK: Kako su Nil Jang i Pearl Jam uzdrmali muzički svet

4
Shares
Pinterest Google+
Pearl Jam i Nil Jang/Photo: YouTube printscreen
Pearl Jam i Nil Jang/Photo: YouTube printscreen

Kada je bend Pearl Jam bio pred izdavanjem svog drugog albuma “VS” – koji je ovih dana napunio 25 godina – na sceni im se pridružio i jedan od njihovih heroja.

Pearl Jam su se pojavili na dodeli MTV nagrada 1993. godine. Ne samo da su osvojili nagradu Video godine, za spot “Jeremy”, ostavljajući za sobom velikane kao što su Aerosmith, Piter Gebrijel i R.E.M. već su takođe nastupali i na samoj ceremoniji, dajući televizijama materijal za emitovanje i onda kada je bend prestao sa pravljenjem spotova. Najupečatljiviji trenutak večeri bio je svakako kada im se Nil Jang pridružio na sceni u nezaboravnoj izvedbi svog hita “Rocking in the Free World” iz 1989.

Nil Jang je prosto ušetao na scenu u farmerkama, majici i da indijanskom ogrlicom oko vrata i otpevao strofu najsirovije koliko je mogao – nešto što je Edi Veder i sam radio. Produžili su nastup na skoro sedam minuta pre nego što su momci iz Pearl Jama razbili svoje instrumente. Tako je obeležen prvi put da je bend svirao sa Jangom, koji je od tada bio redovan gost na sceni sa Pearl Jamom.

Kasnije oni su bili Jangov prateći bend na njegovom albumu iz 1995. “Mirror Ball”, a on se njima pridružio na EP “Merkin Ball”.

Pearl Jam i Nil Jang/Photo: Morrison Hotel Gallery
Pearl Jam i Nil Jang/Photo: Morrison Hotel Gallery

Ipak, veče se stvarno zahuktalo kada je Kristian Slejter, tada promovišući “True Romance”, najavionjihov nastup uživo i bend je istog trenutka uskočio sa pank rok pesmom “Animal”. Pesma će se kasnije pojaviti na tom njihovom sada čuvenom drugom albumu – “VS”. Tokom nastupa, Veder se nagnuo nad mikrofon dok je “zavijao” stih – “One, two, three, four, five against one” – odbrojavajući svaki broj prstima dok se pesma završavala pre nego što su ostali članovi benda odsvirali poslednji ton.

Veder nikada nije otkrio prema kome je njegov bes bio usmeren, ali dugo se pretpostavljlo da se radi o tome kako se osećao brojčano nadjačan tokom snimanja “VS”, koji je izašao mesec i po nakon VMA nastupa i originalno je bio naslovljen stihom iz pesme – “Five Against One”.

U svojoj knjzi “Five Against One”, Kim Nili je napisala da “pet” iz pesme verovatno predstavlja ostala četiri člana benda i njihovog tadašnjeg menadžera, Kelija Kurtisa, a da je Veder bio “jedan”, odbačen. Ostali su spekulisali da je pesma bila o grupnom silovanju, ali gitarista Stoun Gosard je jednom izjavio za Rolling Stoun da on smatra da se pre radilo o nekim prepiranjima unutar benda.

– Možete da imate pet odličnih umetnika u bendu, ali ukoliko ne mogu da dođu do kompromisa i rade zajedno, onda nemate odličan bend – rekao je. – Možda to znači nešto drugo za Edija, ali kada sam ja čuo tekst, imalo je smisla.

Iako je bend te noći bio nagrađen za spot “Jeremy”, ipak, odustali su od pravljenja spotova – možda baš kao posledicu te njihove pobede.

– Na dodeli MTV nagrada osvojili smo “najbolji spot na svetu” ili nešto tako – rekao je Veder u intervjuu tada. – Prosto je tada trebalo da kažem šta sam osećao a to je bilo, “Vau, sada ne moramo da ih pravimo više jer ne može bolje od ovoga”.

Pearl Jam nisu objavili drugi pravi spot sve do 1998, kada su angažovali Toda Mekfarlana i Kevina Alterija, da naprave animirani spot za pesmu “Do the Evolution”.

HL/Aleksandar MIlovanović

Previous post

Šta se ustvari krije iza imena Pink Floyd?

Next post

Premijera predstave "Epitaf" na sceni Kulturnog centra Čukarica

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *