Pijanista iz supermarketa… Kontroverzni francuski umetnik Luka Debarg u Kolarcu 31. oktobra

0
66
Luka Debarg /Photo: facebook@lucas.debargue
Luka Debarg /Photo: facebook@lucas.debargue

Mladi francuski pijanista Luka Debarg (28) konačno dolazi u Beograd.

Ovaj umetnik koga svetski mediji ubrajaju u “ligu šampiona” među virtuozima na klaviru, predstaviće se beogradskoj publici solističkim nastupom u sredu, 31. oktobra u Kolarčevoj zadužbini. Debarg će otvoriti novu koncertnu sezonu “Steinway&Sons” nazvanu po ekskluzivnom klaviru koji je Kolarac kupio prošle godine.

Debarg je dospeo u fokus svetske javnosti 2015. godine, kada je na jednom od najvećih takmičenja za pijaniste – “Čajkovski” u Moskvi, svojim izvanrednim sviranjem napravio senzaciju. Tada počinje njegova vrtoglava karijera i pozivi za nastupe na najvećim scenama sveta. Ipak, za razliku od većine uspešnih pijanista, Debarg nije imao kontinuirano muzičko obrazovanje – klavir je počeo da uči sa 10 godina ali ga je uprkos iskazanom talentu, ljubav prema književnosti odvojila od muzike.

[infobox title=’Sviram kao što vodim ljubav’]

Luka Debarg /Photo: facebook@lucas.debargue
Luka Debarg /Photo: facebook@lucas.debargue

Poznat po uvek smelim odgovorima, na pitanje da li više voli vođenje ljubavi ili stvaranje muzike za klavirom, Luka Debarg jednostavno kaže:
– Vođenje ljubavi je kao muzika, a svirati je isto kao i voditi ljubav.[/infobox]

Budući pijanista svetskog ranga godinama je radio kao prodavac u lokalnom supermarketu u rodnom Parizu a klaviru, svojoj prvoj ljubavi, vratio se tek sa 20 godina. To nije bila nagla odluka, razne okolnosti vraćale su ga muzici a prelomni trenutak, kako kaže, bio je raskid sa devojkom i preispitivanje životnih odluka. Tada je otkrio da je rođen za klavir kome se potom u potpunosti i posvećuje.

Danas, kao jedan od najuspešnijih muzičara svoje generacije nastoji da koncertima prenese životni entuzijazam i svoju poruku kroz muziku – a nju Luka Deabrg sažima u jednoj rečenici:

– Jedino ako sami sebe forsirate i imate jaku želju za nečim, tada ćete u tome sigurno i uspeti

Pred Beograđanima Debarg će svirati Baha, Betovena i Šopena. I to na svoj način, spajajući vrhunsko majstvorstvo sa duhom “običnog” momka, koji ne dopušta da ga sve veća slava i publicitet odvoje od jednostavnosti života.

– Uspeh nije ono što mi je potrebno u životu, jer je prolazan. Ono što je za mene OK jeste da ljudima koji me slušaju prenesem emociju koja nam je svima potrebna, da popričam sa njima, razmenim misli… Tada se osećam srećno – kaže on.

Ulaznice za nastup Luke Debarga su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime