Home»Muzika»I…kuda sve ovo vodi? Sad i ABBA na hologram turneji… Muzičari oduševljeni, mi nismo… nimalo

I…kuda sve ovo vodi? Sad i ABBA na hologram turneji… Muzičari oduševljeni, mi nismo… nimalo

4
Shares
Pinterest Google+

Švedska pop grupa ABBA planira svetsku turneju 2019. godine, više od tri decenije nakon poslednje zvanične turneje pre raspada 1982. godine. Članovi grupe, međutim, neće prisustvovati ovoj turneji, već će biti na sceni – kao hologrami.

ABBA/Photo: facebook@ABBA
ABBA/Photo: [email protected]

Najnovije vesti kažu kako su snage udružili šef Spajsica Simon Fuler, Universal Music Group i ABBA kako bi priredili koncerte koji će fanovima pružiti fenomenalno iskustvo koristeći najnovija dostignuća na polju virtuelne stvarnosti. Cilj je prikazati ovu grupu novoj generaciji obožavalaca na način kakav je pre bio nezamisliv.

Ova turneja može se nazvati i turnejom virtuelne stvarnosti jer će članove benda na bini predstavljati njihovi digitalni avatari.

– To je savršeno. Možemo zajedno da budemo na sceni dok sam ja kod kuće i šetam psa – rekao je Beni Anderson iz grupe ABBA i dodao da će, ukoliko ovo uspe, sigurno biti još mnogo umetnika koji će želeti da nastupaju na ovaj način.

Hologram
Stvarni prikaz holograma podrazumeva projektovanje nevidljivog filma koji se rasteže pod različitim uglovima sa LED projektorima i na taj način stvara sliku izvođača u 3D prikazu. Sve zapravo izgleda kao iluzija i mnogo je komplikovano, objasnio je stručnjak za vizuelne efekte iz kompanije Eyellusion Hologram Džef Pezuti.

Do sada su hologrami bili korišćeni samo kada je umetnik mrtav, poput hologramskog nastupa repera Tupaka Šakura na festivalu Coachella 2012. godine ili Majkla Džeksona na dodeli Billboard nagrada 2015.

Međutim, na ovogodišnjim izborima u Francuskoj, predsednički kandidat Žan-Luk Melenšon koristio je tehniku holograma kako bi govorio na sedam skupova u isto vreme.

Dosadašnji hologramski koncerti

Hologramske nastupe kao što će imati članovi grupe ABBA već su imali Tupak Šakur, Majkl Džekson, Roni Džejms Dio, Roj Orbison …

Kroz istoriju nastupa postojali su mnogi pokušaji organizacije ovakvih koncerata, a prvi značajniji napravio je sastav Gorillaz 2006. godine tokom dodele nagrada Grammy. Nakon njihovog pionirskog poduhvata stručnjaci za vizuelne efekte su neprekidno radili na usavršavanju ovakvih koncerata.
Do sada najbolji prikaz jednog hologramskog koncerta napravila je produkcijska kuća Eyellusion Hologram, pa je tako legenda metal muzike Roni Džejms Dio, pomalo bizarno, mogao da zabavi publiku i nakon smrti, koja se desila 2010. godine.  

Tako će, iako su svi članovi nekadašnje grupe ABBA živi, oni biti projektovani hologramski ispred benda koji će svirati uživo, dok će glasovi biti uzeti s ploča i audio-snimaka s njihove turneje po Australiji 1977. godine.

– To će biti kao da ste u 1977. godini, sa bendom koji svira uživo, pratećim vokalima, sjajnom scenografijom uz svetlo i zvuk, sve će biti kao da ste na koncertu uživo – dodao je Anderson.

Da podsetimo, ABBA je osnovana 1972. godine, a slavu su stekli nakon pobede na Eurosongu s pesmom “Waterloo”. Potom su nanizali mnoge hitove i do danas širom sveta prodali više od 380 miliona nosača zvuka. Švedski bend razišao se 1982, ali nakon toga okupili su se nekoliko puta. Bilo je to 1986. pa opet 1999. i nešto ranije ove godine kada su povodom 50. godišnjice nastupili na privatnom partiju u jednom hotelu u Stokholmu i otpevali “The Way Old Friends Do”. Ali, kad su članove benda prošle godine novinari upitali hoće li biti pravog okupljanja benda, dobili su negativan odgovor.

HL/Izvor: Nezavisne

Previous post

PRAVI "BOŽIĆNI PATULJCI"... Evo kako Igi Pop i Vilijem Šatner pevaju "Silent Night"

Next post

MRAČNA STRANA NAJKONTROVERZNIJEG PARA U ISTORIJI ROK MUZIKE... Snima se biografski film o Lenonu i Joko

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *