Home»Muzika»HL INTERVJU SPECIJAL – BRKOVI: Mi nismo bend koji se bavi odgojnim metodama… Uostalom, veću štetu mladima nanese jedna epizoda rijalitija, nego ceo naš album

HL INTERVJU SPECIJAL – BRKOVI: Mi nismo bend koji se bavi odgojnim metodama… Uostalom, veću štetu mladima nanese jedna epizoda rijalitija, nego ceo naš album

5
Shares
Pinterest Google+
Brkovi/Photo: facebook@punkfolkwellness, Roberto Pavić
Brkovi/Photo: [email protected], Roberto Pavić

Zagrebački turbo-pank-folk bend Brkovi, trenutno jedna od najvećih regionalnih koncertnih atrakcija, održaće 3. novembra veliki koncert u Hali sportova Ranko Žeravica.

Bend postoji od 2004. godine, a popularnost su gradili muzikom koju nazivaju “turbopunkfolkwellness i spa”. Od lokalnog benda su prerasli u jedan od najtraženijih bendova na našim prostorima, poznat po specifičnom imidžu, beskompromisnim živim nastupima i ultimativnim hitovima u kojima su na, za mnoge duhovit način, spojili turbofolk sa žestinom pank roka i težinom hevi metala.

Kada se pojavila opcija da uradimo intervju s njima pred beogradski koncert, bili smo u priličnoj dilemi. Da li Brkovi, takvi kakvi jesu, debelo flertujući s nardonjacima, imaju mesto na rokenrol portalu. A onda smo odlučili da im postavimo nekoliko pitanja koje drugi, možda, ne bi hteli ili smeli. A momci iz Brkova su ispali face, i na ta pitanja iskreno i bez dlake na jeziku odgovorili.  Zapravo njihov glasnogovornik Vedran Pehar, poznatiji kao Shamso 69. Dakle, ukratko, kom opanci, kom obojci, kome folk, a kome rokenrol… Bez skraćivanja i bez cenzure.

Brkovi/Photo: facebook@punkfolkwellness
Brkovi/Photo: [email protected]

Konačno očekujemo jasan odgovor… da li volite narodnjake ili ih ismevate?
– Uvijek je bio jasan odgovor. Volimo.

Da li su Brkovi samo opasno dobra marketinška fora koja može da prođe samo na Balkanu?
– Zar ti mi ličimo na marketinšku foru?

Još direktnije… da li nas vi to skoro 10 godina ozbiljno za*ebavate?
– Nazalost mislim da ne razumijem ovo pitanje, možda najbolje da ga postavite sami sebi?

Zar pesme kao što su “Seks i droga” nisu zapravo čista promocija takvog načina života i zašto mislite da bi to neko bez životnog iskustva uopšte mogao da shvati kao parodiju ?
– Meni pjesme dolaze iz podsvijesti i nisu parodija. Dakle ne pišem ih planski niti planski želim utjecati na određenu skupinu u društvu. To je kao da ja vas pitam da li je serija “The Sopranos” promocija mafije i takvog načina života. (nije isto, ali pošto je intervju rađen mailom, malo zdrave polemike je iszostalo – nap.a.t. ).

Kakav je osećaj kad na koncertima klinci od 14,15 godina pevaju s vama “Seks i droga moj su adrenalin”?
– Ne razmišljam o tome dok nastupam. Ustvari uopće ne razmišljam suvislo dok traje nastup. Mozak mi je tada u “beta” režimu. Osjećam da ciljate na to da “kvarim” omladinu. Mislim prije svega kako odgoj prvenstveno treba da se odvija u krugu porodice, a kasnije i u institucijama društva kao što su vrtić, škola itd. Postoje sadržaji koji su isključivo za odrasle, kao pornografija i slično. U takav sadržaj ubrajam i svoje pjesme. Također, mislim da jedna epizoda domaćeg rijalitija napravi veću štetu na moždanim stanicama od jednog albuma mojih pjesama. Nije na meni da se bavim odgojnim metodama. Uostalom, kako rekoh, ne kontorliram sadržaj pjesama nego on dolazi spontano iz podsvijesti.

Gde je granica dobrog ukusa i da li biste napravili uspeh bez “prljavog” rečnika koji u pesmama koristite?
– Granica dobrog ukusa je nesto individualno. Onaj tko misli da je ono što radimo kao bend neukusno do te mjere najbolje da nas jednostavno preskoči. Iskreno, uopće ne znam zbog čega smo “uspjeli”, a kamoli da li bi uspjeli da smo nesto drugačije napravili. Uspjeh je relativna stvar i ovisi o kriterijima određene osobe. Za nekoga je uspjeh zasvirati na Wembleyu, a za nekoga na školskoj priredbi.

Šta biste savetovali svom sinu/ćerki tinejdžeru pre nego što krene na koncert Brkova?
– Da ne ide.

Da li vi ustvari pevate ono što bi pevali narodnjaci kad bi imali muda?
– Ne radi se o mudima nego o drugačijem zvuku i pristupu.

Šta vam obično kažu pravi punkeri kad se sretnete na svirkama?
– Grle me i traže da se slikamo.

A kako reaguju narodnjaci?
– Isto.

Kolika vam je cena za svadbe i sahrane?
– Ne nastupamo na takvim manifestacijama.

Koliko košta “hormon sreće”?
– Hormon sreće npr. serotonin je supstanca koju luči nas organizam kada se izlaže nekim ugodnim agensima ili iskustvima kao što su sunčeva energija, voženje ljubavi, itd. Tako da je besplatan. Ako mislite na nađ novi album koji nosi taj naslov, njega možete također besplatno skinuti s web stranice www.brkovi.com. Kao i sve ostalo sto smo ikad snimili.

Da li neki od vas i dalje imaju “redovne poslove” pored Brkova?
– Da, nas gitarist Žorž i dalje radi u nekom skladištu.

Da li vam je frka pred koncert u Hali sportova?
– Uvijek mi je frka prije nastupa, pogotovo kad se radi o ovako velikom koncertu.

A.S.I.

Previous post

Noel Galager se novim albumom vratio u sedemdesete: "Who Built The Moon?" je kao da sam spojio The Police i The Cure u jedan bend...

Next post

Pijanista iz supermarketa... Kontroverzni francuski umetnik Luka Debarg u Kolarcu 31. oktobra

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *