Home»Muzika»Galija iznenadila Nišlije svirkom u centru grada

Galija iznenadila Nišlije svirkom u centru grada

5
Shares
Pinterest Google+

 

Galija/ Photo: Mikica Zdravković
Galija/ Photo: Mikica Zdravković

Članovi Galije – Nenad Milosavljević i Predrag Milosavljević priredili su danas pravo iznenađenje Nišlijama odsviravši nekoliko pesama prolaznicima u jednoj od glavnih gradskih ulica – Obrenovićevoj.

Neša i Peca su na oduševljenje prisutnih izveli uz akustičnu gitaru “Dodirni me”, “Zoninu pesmu” i “Da me nisi”, čime su najavili veliki Galijin koncert 16. novembra u hali “Čair”, gde će bend promovisati novi album “U raju iznad oblaka”.

Svirka na ulici usledila je odmah po završetku promocije CD-a “U raju iznad oblaka” (PGP RTS), koja je simbolično održana pred brojnim novinarima i prijateljima benda u čuvenoj niškoj kafani “Galija”, gde je njen vlasnik Zoran Stamenković podsetio da je grupa ovde i osnovana 4. januara 1976. godine, “pošto je bila omiljeno sastajalište Neši i Peci”.

Galija/ Photo: Jasmina Karović
Galija/ Photo: Jasmina Karović

Uticajni rok publicista Petar Peca Popović istakao je da je album “U raju iznad oblaka” dobra i važna ploča Galije, koja je značajna i po tome što je na muzički scenu vratila izuzetnog producenta Sašu Habića, dok je njena posebna težina i okretanje ka stihovima velikih pesnika kakvi su Matija Bećković (“Kad bi ti otišla iz ovoga grada”), Pero Zubac (“Voleo sam”) i Milorad Mitrović (“Don Ramiro”).

– Nikad nisam naišao na slučaj da se grupa nazove po kafani. Ali kad sam prvi put video Nešu Milosavljevića 1972. godine u studiju Radio Beograda, došao je s gitarom i pevao je pesmu “U poznu jesen” Vojislava Ilića. Kad sam šest godina kasnije na Zaječarskoj gitarijadi čuo grupu Galija, bilo mi je jasno, jer je i Ilić voleo kafanu. Ljudi koji se bave muzikom i ne stide se da priznaju da je deo njihovog odrastanja bila kafana, to je lepo… A iz ambijenta ove kafane dobili smo svejugoslovensku atrakciju – istakao je Popović.

Pored nastupa u Nišu, Galija će album “U raju iznad oblaka” koncertno promovisati i 9. novembra u beogradskom Sava Centru.

Previous post

TOLIKO JE BIO DOBAR... Ili, priča o Džimiju Hendriksu, Brajanu Džonsu i suzama u WC-u

Next post

MAŠTOVITI MLADI SVET... "Zlogonje" večeras otvaraju Festival srpskog filma fantastike

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *