Home»TV»Preporuka»Serija o kojoj priča ceo svet… Snimana je 13 godina, ali sa stvarno dobrim razlogom

Serija o kojoj priča ceo svet… Snimana je 13 godina, ali sa stvarno dobrim razlogom

5
Shares
Pinterest Google+
Making a Murderer/Photo: Promo
Making a Murderer/Photo: Promo

Dokumentarna serija “Making a Murderer” je čim se pojavila na Netflixu postala jedna od onih o kojima svi opsesivno pričaju. Trenutno je počela druga sezona sage o Stivenu Ejveriju i njegovom rođaku Brendanu Dejsiju.

Serija se snima ukupno 13 godina. Priča o Stivenu i Brendanu podelila je svet na one koji veruju u njihovu krivicu i one koji smatraju da je sve jedna velika nameštaljka lokalne policije.

Iako to ne tvrde sa stopostotnom sigurnošću, autori serije i sami sugerišu da je policija, koja je još sredinom osamdesetih pokušala da smesti Ejverija iza rešetaka, isto pokušala da uradi i 2005. kada im je to i pošlo za rukom.

“Making a Murderer” je američka dokumentarna serija čija prva epizoda je prikazana još 2015. godine. U prvoj sezoni ih je bilo deset.

Making a Murderer/Photo: Promo
Making a Murderer/Photo: Promo

Stiven je prvobitno optužen zbog silovanja i pokušaja ubistva 1985. Pošto je odslužio 18 godina od ukupne kazne od 32 godine, zahvaljujući DNK testu je oslobođen i zaključeno je da nije bio kriv. Onda su ga dve godine kasnije optužili za drugo ubistvo.

– Nisam mislio da će sve te ljude biti briga – kaže Stiven začuđeno u trejleru kojim je najavljena druga sezona.

Ali ljudima jeste stalo, jer gledaju kao ludi. Kada je prva sezona startovala pre tri godine milioni ljudi iz celog svijeta su postali opsednuti pričom o čoveku koji je optužen za ubistvo Tereze Helbač, lokalnog fotografa.

Svi su se pitali da li je Ejveri ubio Terezu ili je, kao što serija sugeriše, bio žrtva policije. Serija je brzo postala kulturni fenomen i verovatno najveći dokumentarac o zločinu svih vremena.

Tereza je 31. oktobra 2005. imala sastanak sa Stivenom. Trebalo je da fotografiše kombi njegove sestre za jedan magazin. Tri dana kasnije Terezina majka je prijavila da joj je ćerka nestala. Stiven je uhapšen zbog otmice, ubistva i kasapljenja leša.

Dobio je doživotnu zatvorsku kaznu i opet se pričalo o pogrešno sprovedenoj istrazi i tome da je Stiven nevin.

Making a Murderer/Photo: Promo
Making a Murderer/Photo: Promo

Nisu baš svi oduševljeni uspehom serije.

– Imao sam 4.000 prijetnji smrću od prve epizode. U kancelariji sam imao pakete s bombama. Na moj auto su pucali. Mislim da će sada svo to ludilo ponovo pokuljati napolje – rekao je pred drugu sezonu Ken Krac, tužilac koji je pomogao da se Ejveri smesti iza rešetaka.

Njemu je verovatno dosta “Making a Murderer”, ali publici očigledno nije. Svi svetski mediji ovih dana pišu o novoj sezoni.

HL/Izvor: noizz.

Previous post

ROCK AND ROLL HALL OF FAME ILI - ROCK AND ROLL HALL OF SHAME?

Next post

ČOVEK ZVANI BULDOŽER... Multimedijalni perfomans Marka Brecelja 26. oktobra u Poletu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *