Home»Fun»I MI BISMO VOLELI DA ZNAMO U ČEMU JE FORA… Elem, Massive Attack reizdaju “Mezzanine” u obliku kodiranog DNK spreja za slike (?!)

I MI BISMO VOLELI DA ZNAMO U ČEMU JE FORA… Elem, Massive Attack reizdaju “Mezzanine” u obliku kodiranog DNK spreja za slike (?!)

4
Shares
Pinterest Google+
Massive Attack sprej/Photo: facebook@massiveattack
Massive Attack sprej/Photo: [email protected]

Da, dobro ste pročitali, reizdanje albuma ‘Mezzanine’ benda Massive Attack stiže u spreju, kao mat crna boja.

Već se odavno šuškalo da će bend reizdati album na molekulima DNK, i sada  su konačno objavljeni detalji kako su to uradili. Pa ko razume…

Dakle, “Mezzanine”, ključni album u karijeri Massive Attacka ove godine slavi dvadeseti rođendan. Svih 11 pesama sa ovog albuma iz 1998. biće kodirano u 920.000 niti DNK.

Prema izjavi za medije, grupa će objaviti ograničeni broj aerosolnih limenki s mat crnom bojom koja sadrži “Mezzanine DNK”. Navodno, svaka limenka spreja može da nosi približno milion primeraka albuma.

Massive Atack, YouTube printscreen
Massive Atack, YouTube printscreen

– To je kreativni način skladištenja vašeg kataloga, iako je utisak da kodirani DNK sprej verovatno neće biti usvojen od uličnih umetnika koji traže anonimnost – rekao je 3D, tj. Robert Del Naja iz Massive Attack, muzičar i grafit master za koga se već dugo spekuliše da je on ustvari – Banksi.

Naravno, potpuno je nejasno kako se uopšte može slušati “Mezzanine” u obliku spreja, ali je sigurno da će to biti predmet zanimljiv kolekcionarima.

Dr. Robert Grass iz kompanije TurboBeads iz Ciriha objasnio je složeni proces uključivanja DNK u boju za raspršivanje.

– Ovaj digitalni bitstream albuma (0s i 1s) prvo je preveden na 901’065 sekvenci DNK (A, C, T i Gs), svaka dugačka 105 znakova. 901’065 pojedinačne sekvence su zatim hemijski sintetizovane, što je rezultiralo sintetičkim DNK uzorkom, koji u potpunosti predstavlja digitalni bitstream albuma. Sekvence DNK su zatim sačuvane u “sintetičkim staklenim fosilima”, koji su zatim dodani u sprej limenke.

Pošto mi nemamo pojma o čemu je ovaj čovek pričao, za one koji stvarno znaju u čemo je fora, evo originalnog posta s njihove zvanične Facebook stranice:

Što se tiče albuma “Mezzanine” u tradicionalnom, zvučnom obliku, on će se idućeg meseca pojaviti u prodaji. Zajedno će s remasterizovanom verzijom originala iz 1998. biće upakovan i drugi album koji sadrži prethodno neobjavljene dub remikseve Mad Professora s prvog snimanja “Mezzaninea”.

HL

Previous post

Žestok zvuk u subotu u Atomu... Kobold, LouD i pobednici novosadskog Oktobarfesta - Sanitarium

Next post

TAKO MOĆAN GLAS... Kaliopi jedva čeka 23. novembar i koncert u Sava Centru

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *