JEDAN SASVIM OBIČAN BEND… ILI… Sve što (možda) niste znali o RHCP

0
129
Oglasi
Red Hot Chili Peppers/facebook@ChiliPeppers/Photo by Ellen Von Unwerth
Red Hot Chili Peppers/facebook@ChiliPeppers/Photo by Ellen Von Unwerth

Red Hot Chili Peppers je bend iz Los Anđelesa, koji je šest puta osvojio Gremi (16 puta su bili nominovani), i ima više od 80 miliona prodatih primeraka albuma. Ušli su u Rock & Roll Hall of Fame 2012. godine, a njihovi fanki ritmovi svakoga mogu da oraspolože. Predstavljamo vam manje poznate činjenice o ovoj kalifornijskoj grupi.

Grupa je nastala 1984. godine, prvi singl je bio “Out in L.A”, širu popularnost su stekli albumom “Mother’s milk” pet godina kasnije, a na vrhuncu popularnosti su od 1999. godine, i objave čuvenog albuma “Californication”. Pevač Entoni Kidis je 2004. godine objavio biografiju “Scar tissue” (kod nas se može naći pod imenom “Žive rane”), i neke od činjenica navedenih u ovom tekstu smo baš tu saznali. Ova knjiga je bila na prvom mestu na listi bestselera Njujork tajmsa.

Kreativnost koja se ogleda u tekstovima pesama, fanki bas linija nastala specifičnom tehnikom sviranja (slap), melodične gitarske deonice i pokretački ritam bubnjeva, samo su neke od karakteristika koje izdvajaju ovu grupu. Još jedna posebnost su i improvizacije (jam sessions), koje su neizostavne na njihovim svirkama.

RHCP/Photo: facebook@ChiliPeppers
RHCP/Photo: facebook@ChiliPeppers

RHCP je na glasu kao jedan od najboljih aktivnih koncertnih bendova. Shodno rastu popularnosti, i njihovi nastupi su bili sve kreativniji. Tako su na festivalu Woodstock ’94 na glavama nosili ogromne sijalice. Tri godine kasnije, njihov koncert u Japanu je bio prekinut zbog tajfuna. U Srbiji su bili samo jednom, na Green festu u Inđiji, 2007. godine. Uspeli su da održe čak i koncert na Severnom polu.

Pepersi su poznati po mnogobrojnim gitaristima koji su prošli kroz grupu, među kojima su i Džon Frušante (u dva navrata) i Hilel Slovak (osnivač benda). Razlog za to su problemi sa zloupotrebom narkotika, koji su mučili većinu članova. Međutim, kroz vreme su se navike promenile, pa je basista Fli bio svestan benefita koje trčanje donosi te je postao maratonac, a pevač Entoni Kidis je vegan.

Pored navedenog načina života, članovi RHCP su kreativni i van sfere muzike: pevač Entoni Kidis se, pored pisanja, okušao i u glumi, baš kao i njegov kolega Fli. Pored glume, ovaj basista svira i trubu i klavir. Neki od filmova u kojima se pojavljuju su i “Point break”, “Suburbia”, “Psycho”, “The Chase”, “F.I.S.T”… Njihovi likovi su korišćeni i u seriji “The Simpsons”.

Za kraj, malo je poznat humanitarni rad Pepersa. Pojedini njihovi članovi su osnivači neprofitne organizacije Silverlake Conservatory of Music, koja besplatno daje deci časove muzike i muzičke instrumente.

RHCP/Photo: facebook@ChiliPeppers
RHCP/Photo: facebook@ChiliPeppers

HL/ Aleksandar Popović/iserbia.rs

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime