RADOST ČITANJA… Matija Bećković otvara Beogradski sajam knjiga

0
39
MAtija Bećković/Phozo: YouTube printscreen

Pesnik i akademik Matija Bećković otvoriće 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji se održava od 21. do 28. oktobra, a u ime zemlje počasnog gosta Maroka prisutne će pozdraviti istoričar i pisac Abdulah Busuf, najavili su organizatori na konferenciji za medije u Medija centru Beograd.

Predsednik Odbora Beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović napomenuo je da je ostalo još tri dana do momenta u kojem će se prikazati “izdavačka žetva”.

– U toku 63 godine Beogradski sajam knjiga je uspeo da prebrodi ekonomske i političke izazove. Danas se suočavamo sa digitalnom revolucijom i takozvanom ‘krizom čitanja’. Zato je naš slogan ove godine ‘Radost čitanja’ i verujem da bi to mogao slogan za svaki naredni sajam knjiga – rekao je Avramović.

Prema njegovim rečima, prošle godine je bilo 116 inostranih izlagača na Beogradskom sajmu knjiga, a izložbeni prostor je udvostručen sa 15.000 na 30.000 kvadratnih metara.

– Dočekaćemo 5.000 učesnika, 500 programa i brojnu publiku, a cena karte i dalje ostaje nepromenjena i iznosi 150 dinara – kazao je Avramović podsetivši da je raspodela prostora uvek bila najveći problem Beogradskog sajma knjiga, jer su mnogo veće želje od mogućnosti.

Sajam knjiga 2015./Photo: Laguna
Sajam knjiga 2015./Photo: Laguna

Urednica programa Beogradskog sajma knjiga Sanja Milić kazala je da je izdavaštvo najvitalnija, najmasovnija kulturna industrija, koja ima najdužu tradiciju.

– U programima Beogradskog sajma knjiga učestvovaće svi koji su važni za nastajanje knjige: prevodioci, ilustratori, grafički dizajneri, kao i niz važnih autora. Zadovoljstvo mi je što mogu da najavim da će ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski predstaviti svoju knjigu “Rat-Mitovi SSSR-a 1939-1945” u nedelju, 21. oktobra, nakon otvaranja Beogradskog sajma knjiga. To je velika čast za naš Sajam knjiga – kazala je Milićeva.

Ona je najavila da će u sali “Desanka Maksimović”, koja je namenjena najmlađima, proslaviti 120 godina od rođenja poznate pesnikinje.

Važan deo programa, kako je rekla, biće posvećen poeziji.

– Ponosna sam što Beogradski sajam knjiga otvara pesnik Matija Bećković. Zato smo i osmislili program ‘Dijalog poetika’ u kojem će pesnici sučeljavati svoja mišljenja, baš kao i pisci u programu ‘Dijalog proza’. Namera nam je da kroz dijaloške forme predstavimo dela i pisce kao što su Ljubica Arsić, Vladan Matijević, Goran Petrović, Milena Marković… – rekla je Milićeva.

Novoimenovani gradski sekretar za kulturu Ivan Karl ocenio je Beogradski sajam knjiga kao izuzetan brend Beograda i Srbije.

– Nema sumnje da je Sajam knjiga najdugovečnija i najposećenija manifestacija kulture u glavnom gradu. U digitalnoj eri naši ljudi imaju nesmanjeno interesovanje za knjigu i književne programe i verujem da je kulturna i edukativna misija Sajma knjiga neprocenjiva. To je mesto gde se svima pruža mogućnost upoznavanja s tokovima u domaćoj i svetskoj književnosti – rekao je Karl i dodao da je u osam dana trajanja Sajam knjiga velika porodica autora, izdavača, čitalaca, prevodilaca, knjižara, bibliotekara.

Sajam knjiga 2015./Photo: Laguna
Sajam knjiga 2015./Photo: Laguna

Mohamed Amin Belhaž, ambasador Maroka, zemlje počasnog gosta Sajma, najavio je posetu ministra kulture Mohameda el Araža, koji će predvoditi delegaciju iz Maroka.

– Maroko je prva arapska zemlja koja je počasni gost Beogradskog sajma knjiga i potrudićemo se svi zajedno da na štandu od 100 kvadratnih metara predstavimo bogatu kolekciju knjiga, ukljućujući književnost, istoriju filozofiju, politiku društvene nauke – rekao je Amin Belhaž i dodao da će u Beograd stići nekoliko vrhunskih autora iz Maroka.

– Pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, spisateljica i prevodilac Sanae Čairi, Abdulah Bususf, Tahar Ben Želun dolaze u Beograd da svoja iskustva stvaranja i analizu dela podele sa Beograđanima – kazao je Amin Belhaž.

HL/Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime