Home»Muzika»Legendarni Jethro Tull svirali u Sava centru, Anderson publiku proveo kroz istoriju progresiv roka

Legendarni Jethro Tull svirali u Sava centru, Anderson publiku proveo kroz istoriju progresiv roka

5
Shares
Pinterest Google+
Jethro Tull/Photo: facebook@officialjethrotull
Jethro Tull/Photo: [email protected]

Britanski Jethro Tull, jedan od najuticajnijih progresiv-rok bendova svih vremena, sinoć je u Sava centru, pred oko 3.500 obožavalaca, održao koncert u sklopu proslave pet decenija od objavljivanja debi albuma “This was”.

Frontmen Jan Anderson jeste pre nekoliko godina objavio prestanak rada grupe, ali je, ipak, odlučio da veliki jubilej bude povod za, između ostalog, treće druženje sa beogradskom publikom, posle nastupa 1975. i 2004. godine.

Ekscentrični Anderson je jedina poveznica sadašnjeg benda sa postavom iz ranih dana, jer grupu, u poslednje vreme, čine, praktično, njegovi prateći muzičari koji, mora se priznati, za svoje umeće zaslužuju sve pohvale. U centru pažnje je, naravno, ipak, Anderson koji je u 72. godini i dalje je jednako ubedljiv sa usnom harmonkom i flautom, ni energije mu ne ponestaje, ali u glasu se oseti protok vremena. Posle uvodnog kolaža sa video bima koji nas je podsetio na rane dane grupe, “My sunday feeling” i “Love story” su uz euforičnu reakciju publike započele koncert koji je trajao dva puta po 55 minuta, uz petnaestominutnu pauzu.

Vizuelni deo je, tokom celog nastupa, predstavljao bitnu kariku. Kratki klipovi bili su vrlo prikladan uvod u nekoliko pesama. Između ostalih, čestitku bendu na taj način poslali su Stiv Haris iz Iron Maiden, Toni Ajomi iz Black Sabath, Džo Bonamasa, Sleš, Džo Eliot, kao i pojedini bivši članovi Jethro Tulla”. Drugi aspekt, kad je u pitao video segment, bio je posebno impresivan. Bend je i na taj način imao vokalnu i instrumentalnu podršku, pa je sve moralo da bude savršeno sinhronizovano sa zvukom sa bine.

Publika je uživala uz “Too old to rock’n’roll, too young to die”, “Songs from the wood”, “Ring out, solstice bells”, “Pastime with good company” i mnoge druge dobro znane pesme u pažljivo probranom repertoaru, a sama završnica je, predvidljivo, bila rezervisana za opštepoznate klasike “Aqualung” i “Locomotive breath”. Ljubitelji slavnog benda su, sasvim sigurno, više nego zadovoljni što su imali još jednu priliku da vide i čuju Jethro Tull. Po svemu sudeći – poslednji put.

HL/Izvor: novosti.rs

Previous post

"NE PRODAJEM"... Novi spot Dža ili Bu kao uvertira za (konačno) novi album

Next post

MORBIDNA MODA NA SVETSKOJ MUZIČKOJ SCENI... Sad i hologram Ejmi Vajnhaus kreće na turneju?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *