Home»Film»Festival srpskog filma fantastike od 25. do 28. oktobra u SKC-u… a pre toga – zombiji će šetati Beogradom

Festival srpskog filma fantastike od 25. do 28. oktobra u SKC-u… a pre toga – zombiji će šetati Beogradom

4
Shares
Pinterest Google+
Zombi šetnja/ Photo: Promo
Zombi šetnja/ Photo: Promo

Dvanaesto izdanje Festivala srpskog filma fantastike ove godine biće održano od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru, a prethodiće mu peta Zombi šetnja zakazana za subotu, 13. oktobar.

Pripreme i šminkanje za Zombie Walk održaće se od 12.00 do 16.00 u Kombank dvorani na Trgu Nikole Pašića (bivši Dom sindikata) posle čega će uslediti šetnja centralnim gradskim ulicama.

Više stotina ljudi u zombije će maskirati profesionalni tim pod vođstvom majstora za specijalne efekte koji su svoje umeće dokazali u najboljim filmskim ostvarenjima domaće, regionalne, kao i holivudske produkcije – Miroslava Lakobrije, Svetane Gutić i Meline Drouvi.

Priliku da predstave svoj rad imaće i učesnici nedavno održane radionice u Akademiji Purity posvećenoj savladavanju naprednih tehnika šminke kao što su maska, karakterna šminka, ogrebotine, rane.

Zombi šetnja je događaj zabavnog i humanitarnog karaktera sa ciljem da promoviše filmsku umetnost sa posebnim akcentom na scensku masku i profesionalnu filmsku šminku.

Photo: Promo
Photo: Promo

Kao i prethodnih godina Festival srpskog filma fantastike posebnu pažnju posvetiće mladim domaćim autorima i njihovim ostvarenjima na planu žanra.

U selekciji je devet filmova koji će se takmičiti za nagradu Koskar u nekoliko kategorija (najbolji film, najbolji efekti, najbolji scenario, specijalna dostignuća), a koje će žirirati Kristijan Milić, reditelj iz Hrvatske, Bojan Vuk Kosovčević, reditelj iz Beograda i Saša Radojević, dramaturg, kritičar i reditelj iz Beograda.

U okviru domaće selekcije biće prikazani kratkometražni filmovi “Žetva” Aljoše Dakića, animirano ostvarenje “Neputovanja” Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković, “Zemlja 2.0” Igora Stanojevića, “Poslednji zapis Leonida Šejke” Zlatka Stojilovića, “Strašno mesto” Milančeta Markovića, “Moj prijatelj Leon” Ane Radulović, “Kamen” Janka Đurića, “Kroz oko aparata” Žikice Jovanovića i “Ne vidiš da vidiš” Alekse Mirosavljevića.

U selekciji su i filmovi iz regiona: “Poslednji izazov” Božidara Trkulje, “Poslednji bunar” Filipa Filkovića, “Poslednji otpor” Hrvoja Habljaka, “Kutija” Dušana Kastelica i “Griža savesti” Strahinje Mlađenovića.

Od stranih filmova za nagradu Koskar takmičiće se ostvarenja iz Španije, Francuske, Rusije, Amerike, Italije, Meksika i Urugvaja.

Poseban program posvećen je Južnoj Koreji i njenog fantastičnoj kinematografiji i na FSFF-u će biti prikazana ostvarenja sa jednog od najčuvenijih festivala fantastike u ovoj zemlji koji se održava u Pusanu.

Festival srpskog filma fantastike će posebno skrenuti pažnju na dva nova ostvarenja. Reč je o dečjoj fantastici “Zlogonje”, filmu koji će otvoriti ovogodišnji festival, a čiji je reditelj Raško Miljković na prošlogodišnjeg festivalu odneo Koskara za najbolji scenario za kratkometražni film “Kris” i ostvarenju “Incoming” (Srbija, SAD) koje će na FSFF-u imati srpsku bioskopsku premijeru.

FSFF i Zombi šetnju realizuje udruženje “Mladi kadrovi” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, opštine Vračar i niza prijatelja i sponzora festivala.

Previous post

"E-Play - Video dnevnik"... Dokumentarac o tome kako je sve počelo pre 20 godina...

Next post

"NORVEŠKA ŠUMA" SAVREMENE SRPSKE PROZE... IGOR MAROJEVIĆ U SKC-U PROMOVISAO ROMAN "TUĐINE" I ALBUM "DA SE NE ZAMERI"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *